Banke

UniCredit Banka je prva kompanija u Srbiji koja je dobila sertifikat po EDGE globalnom standardu za rodnu ravnopravnost i inkluziju

Foto: UniCredit Amir Hamzagić

UniCredit Banka u Srbiji prva je kompanija u našoj zemlji koje je dobila sertifikat po EGDE globalnom standardu za rodnu ravnopravnost i inkluziju. Ovaj prestižni sertifikat banka je dobila na osnovu izuzetno rigorozne revizije koja podrazumeva nekoliko ključnih kriterijuma: preuzimanje odgovornosti, jednaka primanja, efikasnost politika i praksi i inkluzivnosti kulture organizacije. UniCredit Banka u Srbiji sa ponosom se izdvaja na tžištu po inicijativama koje potvrđuju ravnopravnost polova na delu: tate imaju 20 dana plaćenog odsustva nakon rođenja bebe, mame nakon povratka sa porodiljskog prvih mesec dana rade pola radnog vremena uz punu zaradu, dok je posebno pružena podrška zaposlenima u njihovoj borbi za osnivanje porodica refundiranjem troškova vantelesne oplodnje.

Dodatno, UniCredit Grupa je takođe postala prva panevropska banka sa sertifikatom po EDGE. Pored banke u Srbiji, EDGE sertifikat su dobile i članice Grupe u Mađarskoj, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji i Hrvatskoj. Ove banke su se pridružile bankama Grupe u Italiji, Nemačkoj i Austriji koje već poseduju ovaj sertifikat i koje su u samom vrhu kada se radi o rodnoj ravnopravnosti.  

EDGE sertifikat je vodeći globalni standard za diverzitet, ravnopravnost i inkluziju (DE&I), usmeren na pristup rodnoj ravnopravnosti na radnom mestu i jednakosti, pružajući holistički okvir prema kojem se usklađuju organizacije širom sveta. Ovaj sertifikat predstavlja garanciju da kompanija omogućava: podjenaku zastupljenost žena na srednjem, višem i najvišem nivou rukovodstva, stvaranje kontinuiranih mogućnosti za napredovanje i jednaka primanja, podsticanje muškaraca da iskoriste plaćeno roditeljsko odsustvo koje banka nudi, a koje je duže nego što je zakonom propisano, i drugo.

Andrea Orcel, CEO, UniCredit:UniCredit daje primer održive prakse poslovanja u Evropi.  Ponosan sam što smo postali prva organizacija u bankarskoj industriji koja je dobila EDGE sertifikat u 10 zemalja i prva panevropska banka sa Globalnom sertifikacijom. Biti šampion u rodnom diverzitetu, ravnopravnosti i inkluziji je sastavni deo naše kulture i jača našu posvećenost jasnom skupu principa i vrednosti kao ključnoj komponenti našeg kontinuiranog poslovnog uspeha. Bogata raznolikost unutar našeg tima stvara inkluzivno okruženje potrebno za pružanje najboljih rešenja u klasi našoj rastućoj bazi klijenata širom Evrope.”

Aniela Unguresan, osnivač fondacije EDGE sertifikacije, entuzijastično je napomenula:“Postignuće UniCredit Grupe u dobijanju sertifikata po EDGE globalnom standardu je revolucionarna promena u njihovom poslovanju. Počevši od pet poslovnih subjekata 2022. godine i sada proširivši se na još šest kako bi pokrio više od 80% svoje ukupne radne snage, UniCredit pokazuje duboku posvećenost diverzitetu, ravnopravnosti i inkluziji kao pokretaču održivog uspeha. Njihova globalna sertifikacija dovoljno govori o njihovom poverenju u EDGE kao dobrovoljni standard i nezavisnu sertifikaciju. To je takođe strateški potez da se iskoristi raznovrsni fond talenata, postavljajući nova merila za inkluzivno i pravično radno mesto za sve. Time što je dobio globalni EDGE sertifikat, UniCredit ne stvara samo dirljivu priču; oni su pioniri u budućnosti poslovanja – raznoliki, ravnopravni, inkluzivni i izuzetno inovativni. Sve čestitke!”

Teme