Stočarstvo

Afrička kuga svinja predstavlja regionalni izazov

Foto: Pixabay.com

Zdravlje životinja je najvažniji preduslov za bezbednost i kvalitet hrane, dok prisustvo afričke kuge svinja predstavlja regionalni izazov na koji je potrebno i moguće odgovoriti jedino čvrstom saradnjom privatnog i javnog sektora, poruka je sa Nacionalne konvencije posvećene zdravlju životinja, bezbednosti i kvalitetu hrane u Srbiji koja je održana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na skupu u PKS predstavljeni su rezultati projekta čije tema su bile zarazne prenosive bolesti u stočarstvu, sa akcentom na svinjsku kugu. Reč je o delu regionalnog projekta koji su Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajedno implementirali u Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji.

„Budući da je afrička kuga svinja regionalni izazov, ne može da ima nacionalni odgovor. Na ovom projektu smo radili i sa privatnim i javnim sektorom, dok je fokus pre svega na pomoći privatnom sektoru“, izjavio je Miloš Milovanović, specijalista za podršku investicijama u agrobiznisu FAO.

Održano je, navodi, niz radionica i obuka, kako sa kompanijama, tako i sa predstavnicima javnog sektora ali i lovcima, s obzirom da su divlje svinje jedni od prenosioca afričke kuge svinja.

„Glavni rezultat projekat jeste to što je podignut kapacitet privatnog sektora da se suoči sa afričkom kugom svinja. Ali, moramo biti realni i skreni, to je veliki izazov koji je krenuo sa istoka Evrope pre desetak godina i širi se i zahteva dugu i upornu borbu. Zahteva veliki napor javnog i privatnog sektora kako bi odgajivači svinja bili što manje oštećeni u ovom procesu“, ističe Milovanović.

Ljiljana Ivanjac, načelnica Odeljenja za inspekcijske poslove Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, kaže da se trenutno pojavljuju sporadični slučajevi afričke kuge svinja u našoj zemlji.

„Trenutno imamo osam okruga ali sa sporadičnim, brojčano vrlo malim intenzitetom prisutnosti bolesti na gazdinstvima. Nepovoljno je što se bolest pojavljuje u okruženju“, objašnjava Ivanjac.

Na skupu je bilo reči i o značaju uspostavljanja efikasnog sistema kontrole zdravstvenog stanja životinja na farmama, važnosti biosigurnosti u povećanju produktivnosti i profitabilnosti farme i smanjenju rizika od bolesti, kao i o kvalitetu mleka i nezavisnom sistemu kontrole. Eksperti su diskutovali i o fleksibilnim merama higijene hrane malih proizvođače i značaju kontrole i razmene iskustva u ovom sektoru.

Na Nacionalnoj konvenciji posvećenoj zdravlju životinja, bezbednosti i kvalitetu hrane u Srbiji učestvovali su predstavici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, FAO, EBRD, PKS, i drugi eksperti.

Teme