Banke

UniCredit Banka i CDP potpisali ugovor o kreditnoj liniji vrednoj 40 miliona evra, namenjenoj malim i srednjim preduzećima u Srbiji

Prilikom svečanog otvaranja CDP (Cassa Depositi e Prestiti) kancelarije u Beogradu, UniCredit Bank potpisala je sa ovom renomiranom institucijom Ugovor o finansiranju lokalnih malih i srednjih preduzeća, kao deo Investicionog okvira za Zapadni Balkan koji promoviše Evropska unija. Sredstva dodeljena kroz ovaj Program omogućiće finansiranje po povoljnim kamatnim stopama lokalnim kompanijama koje posluju u sektorima sa velikim ESG uticajem, odnosno imaju pozitivan efekat na šire okruženje, društvo i poslovanje. Inicijativa će na ovaj način u Srbiji omogućiti otvaranje novih radnih mesta i doprineti postizanju pet ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Zahvaljujući sredstvima iz nove kreditne linije UniCredit Banka će biti u prilici da ponudi povoljnije uslove finansiranja klijentima. Sredstva iz ove linije u ukupnom iznosu od 40 miliona evra, koja će se plasirati, omogućiće da banka pruži dodatnu podršku srpskim kompanijama koje su posvećene poboljšanju rodne ravnopravnosti, koje posluju u manje razvijenim sredinama, posluju u sektorima zdravstva i obrazovanja, unaprede održivu poljoprivredu i preradu, kao i prihvatanje i adaptiranje na klimatske promene.

Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija istakao je: „Velika je čast i zahvaljujem se CDP što nas je prepoznao kao strateškog finansijskog partnera, jer kao jedna od sistemski najvažnijih banaka na tržištu, UniCredit Banka kontinurano radi na osnaživanju kompanija u Srbiji. CDP je jedna od najznačajnijih evropskih institucija sa dugom tradicijom postojanja, pa bih ja pre svega čestitao i poželeo uspešan početak rada CDP kancelarije u Beogradu, što je od izuzetnog značaja za našu zemlju i privredu. Mala i srednja preduzeća u Srbiji predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata za privredni rast zemlje, posebno jer se njihovim razvojem stvaraju veće mogućnosti za zapošljavanje i za razvoj drugih lanaca vrednosti“.

Ugovor o kreditnoj liniji svečano je potpisan je u Ambasadi Italije u Beogradu u prisustvu italijanskog ambasadora Luke Gorija i mnogobrojnih predstavnika privrede.

UniCredit Banka, članica UniCredit Grupe, jedna je od najvećih i sistemski najznačajnijih banaka na domaćem tržištu i pouzdan partner fizičkim i pravnim licima. Sa mrežom od 75 ekspozitura širom Srbije, kao i stalnim fokusom na potrebe građana i kompanija, banka ostvaruje stabilne rezultate u svim oblastima poslovanja. U segmentu korporativnog bankarstva, Banka je prvi izbor za čak 80 od 100 najvećih kompanija u Srbiji, što sasvim sigurno govori o poverenju koje joj srpske kompanije pružaju.

Teme