Banke

BANKA INTESA podrška zelenim projektima malih i srednjih preduzeća

Foto: Darko Radulović

Banca Intesa je potpisala ugovor o kreditnoj liniji za podršku zelenim projektima malih i srednjih preduzeća sa italijanskom finansijskom institucijom za razvoj i saradnju CDP (Cassa Depositi e Prestiti), koja je otvorila i svoju kancelariju u Beogradu, prvu izvan EU.

Ovim povodom, Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa, izjavio je:

,,Otvaranje CDP kancelarije u Beogradu predstavlja izuzetno važan korak na putu daljeg jačanja ekonomskih i poslovnih odnosa Srbije i Italije i potvrdu zajedničke posvećenosti održivom privrednom rastu. Ponosni smo što je upravo Banca Intesa partner CDP-a u ovom značajnom poduhvatu.

Banca Intesa je dugogodišnji lider na tržištu Srbije i sistemski važna banka koja pruža snažnu potporu lokalnoj privredi i građanima kroz ponudu inovativnih proizvoda i usluga. Uz liderstvo i koordinaciju Divizije internacionalnih banaka članica grupe Intesa Sanpaolo, predvođene Markom Eliom Rotinjiem (Marco Elio Rottigni), Banca Intesa ima značajnu ulogu u osnaživanju ekonomskih i poslovnih veza između Srbije i Italije, nudeći kompanijama iz Srbije prednost jedinstvenog pristupa italijanskom tržištu, povezujući privrede i podstičući saradnju između kompanija na ova dva tržišta.

Italija je jedan od vodećih trgovinskih partnera Srbije i stranih investitora u našoj zemlji, sa više od 1,300 italijanskih kompanija i preduzetnika u Srbiji koji direktno zapošljavaju preko 34,000 osoba. U isto vreme, prisutna je na srpskom tržištu kroz snažnu poslovnu platformu koju čine Konfederacija italijanske industrije u Srbiji, Komora italijansko-srpskih privrednika, Italijanska trgovinska agencija, Simest i SACE, kojima se sada pridružio i CDP, zaokružujući mrežu institucionalne podrške italijanskim kompanijama koje posluju u Srbiji. Verujem da će činjenica da su Simest i CDP kancelarije smeštene u upravnoj zgradi Banca Intesa dodatno osnažiti saradnju i sinergiju sa bankom i našom matičnom Grupom.

Sa Italijom delimo zajedničku viziju napredne i održive privrede Srbije, koja je ovoga puta materijalizovana u vidu kreditne linije koju smo potpisali sa CDP-om, prve u nizu planiranih u okviru zajedničke saradnje. Zajedno sa aranžmanima sa drugim supranacionalnim institucijama, ova linija će dodatno ojačati naš kapacitet da podržimo zelene inicijative malih i srednjih preduzeća kao pokretačke snage ekonomskog rasta i zapošljavanja, u skladu sa našom posvećenošću ESG principima i strateškim opredeljenjem naše matične Grupe, u prilog čemu govori više od 210 miliona evra ESG kredita koje smo realizovali u 2023. godini.

Imajući u vidu činjenicu da finansijske institucije i udruženo delovanje imaju ključnu ulogu u sprovođenju zelene transformacije i dekarbonizacije, verujem da će naše partnerstvo sa CDP-om doprineti kreiranju konkurentne, otporne i održive privrede Srbije, podstičući istovremeno dalje jačanje ukupne ekonomske saradnje naše dve zemlje’’.

Teme