Banke

Nakon 20 godina prisustva u Rumuniji, OTP Grupa prodaje OTP Bank Romania – Kupac Banca Transilvania

OTP Grupa je 9. februara 2024. potpisala obavezujući ugovor sa Banca Transilvania (BT) o prodaji svog udela u OTP Bank Romania. U sklopu ovog ugovora, OTP Grupa prodaje i subsidijare OTP Bank Romania, čime će u potpunosti istupiti sa rumunskog tržišta. Okončanje transakcije se očekuje tokom narednih meseci, nakon pribavljanja regulatornih saglasnosti nadležnih bankarskih i antimonopolskih tela. Kombinovana cena kupovine iznosi 347,5 miliona EUR.

Nakon pribavljanja regulatornih saglasnosti, BT će pokrenuti pravno i operativno spajanje sa OTP Bank Romania.  Naziv OTP Grupa će privremeno biti zadržan kako bi se za klijente i kolege obezbedila nesmetana tranzicija do okončanja postupka spajanja.  U međuvremenu, OTP Bank Romania i njeni subsidijari nastaviće da ispunjavaju svoje obaveze prema klijentima i da pružaju profesionalne usluge najvišeg kvaliteta. Klijenti OTP Bank Romania ne treba da preduzimaju nikakve radnje povodom ove transakcije i nastaviće da koriste usluge pod istim uslovima kao i do sada. 

Osim toga, banka nastavlja da ispunjava svoje obaveze prema Bethlen Gabor fondaciji i da pruža usluge svim klijentima pod istim uslovima kao i do sada, uključujući i multilingvalne/bilingvalne usluge, po potrebi.  Sándor Csányi, predsednik i generalni direktor OTP Banke je naveo:

„Naša lokalna banka je prešla dug put za 20 godina koliko smo u Rumuniji, a poslednjih godina smo ostvarili značajan organski rast, ali je postalo jasno da bez akvizicija ne možemo ostvariti naš strateški cilj rasta. Međutim, mali su izgledi za potencijalne akvizicije u doglednoj budućnosti. Uveren sam da će naši klijenti nastaviti da dobijaju visok kvalitet usluge koji očekuju i da će i dalje moći da biraju inovativne finansijske proizvode. Želeo bih da se zahvalim našim rumunskim kolegama i rukovodiocima kompanija članica na njihovoj posvećenosti i napornom radu, što je poslužilo kao osnova za rast i visok kvalitet usluga koji smo do sada ostvarili“.Horia Ciorcilă, Predsednik upravnog odbora Banca Transilvania, je izjavio: „Za BT Grupu, akvizicija poslovanja OTP Grupe u Rumuniji predstavlja priliku da učvrsti svoju lidersku poziciju i doprinese konsolidaciji bankarskog tržišta u Rumuniji.  Nastavićemo da sprovodimo naše ambiciozne planove kroz organski rast, ali i kroz očuvanje aktivne uloge u daljim M&A mogućnostima na finansijskim segmentima koji nas interesuju.  Zahvaljujem se OTP Grupi na njenom poslovanju u Rumuniji i na pragmatičnim razgovorima čiji je ishod bio pozitivan. Radujemo se prijemu OTP klijenata i zaposlenih u BT.“ 

Na rumunskom tržištu, OTP Bank Romania posluje kao univerzalna banka. OTP Bank Plc., jedna od bankarskih grupa sa najvećim rastom u Centralnoj i Istočnoj Evropi, je od 2004. godine većinski vlasnik OTP Bank Romania. OTP Bank Romania S.A. ima udeo na bankarskom tržištu Rumunije od 2.64% u pogledu neto imovine[1]. 

Trenutno opslužuje 420.000 klijenata – fizičkih lica i preko 22.000 klijenata privrede i malih i srednjih preduzeća, putem svojih 1.800 zaposlenih i mreže od 96 ekspozitura.  Banca Transilvania je najveća banka u Rumuniji i u Jugoistočnoj Evropi.  Kao univerzalna banka, pokriva sve segmente klijenata i poslovnih linija u finansijskom sektoru. BT zauzima 20% tržišnog udela u pogledu neto kredita, ima više od 4 miliona klijenata, oko 10.000 zaposlenih i raspolaže vrhunskim rešenjima za onlajn bankarstvo, kao i snažnom mrežom ekspozitura širom zemlje.Barclays Bank Ireland PLC je bio jedini finansijski savetnik, Filip & Company jedini pravni savetnik, a PwC Romania jedini savetnik za finansijsku i poresku analizu Banke Transilvania u ovoj transakciji.


Teme