Zdravlje

ISTRAŽIVANJE IVF CENTRA Zaposleni nemaju razumevanje kolega u borbi za potomstvom

Foto: www.pixabay.com

Pitanju plodnosti i planiranja porodice ne pridaje se dovoljan značaj, iako većina ljudi smatra da je odluka o roditeljstvu najvažnija odluka u njihovom životu.  Porodica ili karijera, često je izbor koji se postavlja pred osobe koje planiraju porodicu, češće kod žena. Istraživanja pokazuju i potvrđuju izazove pred kojima se nalaze zaposleni koji planiraju porodicu ili se suočavanju s problemom neplodnosti.

U istraživanju koje je sproveo IVF Centar, udruženje koje se bavi planiranjem porodice i problemom inferiliteta jasno su iskazane potrebe zaposlenih. Naime čak 89% zaposlenih očekuje razumevanje i podršku od svojih nadređenih i kolega, a često se suočavaju sa nedostatkom razumevanja baš na radnom mestu na kom svako provodi više od 8h u toku dana.

Pitanje usklađivanja radnih obaveza i obaveza koje iziskuje lečenje neplodnosti ili provera plodnosti predstavlja poseban izazov za više od polovine ispitanika. Većina zaposlenih se oslanja na slobodne dane kako bi obavili preglede, dok se gotovo dve trećine ispitanika (63%) suočava sa potrebom da uzme bolovanje u sklopu lečenja neplodnosti. Manjak vremena i brz život, pitanje životnog prioriteta stavlja ponekad na začelje i to je ono što je zabrinjavajuće uz činjenicu da okruženje nije podržavajuće.

Istraživanje kaže da je većini poslodavaca i kolega poznato da se njihove kolege suočavaju sa nekim od problemima plodnosti ali empatija i razumevanje izostaju. Kao najveće izazove zaposleni navode psihološke i emotivne pritiske (oko 60%), kao i logističke izazove poput odlaska na preglede kada očekuju da ih i kolege i poslodavci podrže (oko 70%).

Interesantno je da veliki broj zaposlenih smatra da im je teže da napreduju na poslu usled njihove borbe za bebu, a ne iznenađuje ni podatak da polovina ispitanika smatra da infertilitet utiče na njihovu produktivnost na poslu. 

Implementacija svojevrsne Politike plodnosti od ključnog je značaja za sve one koji planiraju porodicu, imaju problem sa začećem ili mogu da budu potencijalna podrška nekom. Mi smo prepoznali potrebe svih i zato uskoro započinjemo sa implementacijom radionica o planiranju porodice u radnim organizacijama. Neophodno je da kompanije stanu uz ovo. Za dobrobit svih“, istakla je Sandra Jovanović iz IVF Centra koje je i sprovelo ovo istraživanje.

Radionice će ponuditi različite modele i alate za stvaranje podržavajućeg i inkluzivnog radnog mesta za sve zaposlene, bez obzira na izazove koje imaju u svom privatnom životu.

U svetu je podrška zaposlenima koji prolaze kroz probleme plodnosti i planiranje porodice sve više imperativ. Velike kompanije već su uvele svojevrsnu Politiku plodnosti jer su svesne važnosti ovog pitanja, Mi realizacijom projekta „Planiranje porodice i posao“ želimo da podstaknemo naše kompanije da naprave korak napred“, izjavila je Sandra Jovanović, predsednica IVF Centra.

Treba da stvorimo radno okruženje koje ne samo da podržava zaposlene u njihovim ličnim izazovima, već ih osnažuje da se osećaju cenjeno i podržano tokom teškog perioda kroz koji prolaze u borbi za bebu.

Teme