Osiguranje

OSIGURANJE NOVA REALNOST Wiener Städtische osiguranje na Kopaonik biznis forumu

Zoran Blagojević, predsednik IO Wiener Städtische osiguranja

U toku Kopaonik biznis foruma koji se održavao od 3. do 6. marta na Kopaoniku, tradicionalno, drugog dana Foruma održan je panel industrije osiguranja. U panelu pod nazivom „Osiguranje – nova realnost” jedan od učesnika bila je Sanja Nikolić, član Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja.

Teme panela dotakle su brojne oblasti koje imaju uticaja na osiguranje, ali i oblasti kojima osiguravajuća društva pružaju značajan doprinos putem redovnih poslova i kroz različite projekte usmerene na društvenu zajednicu. U diskusiji o postojećem zakonodavnom ambijentu, gospođa Nikolić je istakla da Zakon o osiguranju svakako pruža stimulans razvoju osiguranja omogućavanjem da se prodajom osiguranja mogu baviti i pravna lica kojima prodaja osiguranja predstavlja dopunu uz njihov proizvod ili uslugu.

„Pozitivan stimulans razvoju osiguranja, svakako je dalo i uvođenje novih vrsta obaveznih osiguranja prema odredbama Zakona o planiranju i izgradnji kojim je investitorima, odnosno izvođačima radova uvedena obaveza osiguranja od odgovornosti za štete pričenjene trećim licima. Takođe, Zakon o stanovanju i održavanju zgrada obavezuje stambene zajednice da zaključe ugovor o osiguranju od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima usled neodržavanja, odnosno nepravilnog održavanja zgrada” objasnila je Nikolić.

Istog dana Foruma, Zoran Blagojević, predsednik Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja učestvovao je u panelu „Izazovi privrede Srbije: pogled domaćih i stranih investitora”. U svom izlaganju ukazao je na potrebu izmena u pravnom okviru, pre svega u poreskom tretmanu životnih osiguranja, proširenja mogućnosti saradnje banaka i osiguravajućih društava, korekciji regulative kod sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, unapređenju prakse u postupcima javnih nabavki i izazovima sa kojima se suočavamo na polju investiranja. „Želim da ukažem i na na klimu koja je prisutna kada su u pitanju strani investitori, odnosno ponekad na različite poglede, po pitanju osnovnog motiva kojim se rukovode – ostvarenje profita i isplate dividendi“, istakao je Blagojević.

Aktivnim učešćem predstavnika kompanije na Kopaonik biznis forumu, kao i na drugim konferencijama, potvrda je neophodnosti i značaja osiguranja za razvoj privrede i cele zajednice. Sa druge strane, državne institucije i organi na ovim skupovima dobijaju relevantne informacije za preduzimanje koraka u stvaranju modernog društva, sa stimulišućim regulatornim okvirima i pravilima poslovanja za brži i produktivniji razvoj delatnosti osiguranja.

 

 

Teme