Zdravlje

“International Medis Awards for Medical Research” NAGRADA ZA DVA ISTRAŽIVAČA IZ SRBIJE Dipl. farmaceut Milena Anđelković iz Kosovske Mitrovice i doc. Maja Živković iz Niša

Maja Živković Foto: Privatna arhiva

Najprestižniju regionalnu nagradu u medicini “International Medis Awards for Medical Research”, osvojile su dve istraživačice iz Srbije – diplomirani farmaceut Milena Anđelković iz Kosovske Mitrovice i oftamolog doc. dr Maja Živković iz Niša. Međunarodna stručna komisija konkursa već desetu godinu nagrađuje najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope.

Svečana dodela nagrada održana je sinoć u glavnom gradu Slovenije. Komisija je pregledala 242 naučno-istraživačka rada, a kriterijume za nominaciju ove godine zadovoljilo je 148 prijava.Finalisti iz Srbije su bili istraživači izoblasti farmacije dipl. farm. Milena Anđelković, oftamologije doc. dr Maja Živković i reumatologije prof. dr Ana Banko, čiji su radovi objavljeni u prestižnim svetskim naučnim časopisima.

Dr sci. Milena Anđelković, naučni saradnik na Katedri za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu jedna je od dobitnica ovogodišnje prestižne nagrade.  Naučni rad kojim je konkurisala za Medis Awards bazira se na istraživanju potencijalne uloge toksičnih metala, kadmijuma i olova, u nastanku karcinoma testisa. Umesto Milene, nagradu je primila njena mentorka prof. dr Zorica Bulat sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

„Bila sam veoma srećna i počastvovana samim ulaskom u finale Medis awards. Ova pobeda mi veoma znači kao mladom istraživaču iz oblasti farmacije za dalji naučno istraživački rad. Žao mi je što nisam lično prisustvovala ovom prestižnom događaju, ali sam uspela online da dam podršku svojoj mentorki prof. dr Zorici Bulat, koja je u moje ime prisustvovala finalu i primila nagradu. Postala sam mama nedavno, kao što su i rekli na dodeli, beba je još uvek mala za putovanje. Deo istraživačkog rada koji se bazirao na sakupljanja humanih uzoraka trajao je tri godine, a obrada podataka, publikacije kao i izrada same doktorske disertacije, znatno duže“, rekla je dr sci. Milena Anđelković.

Doc. dr Maja Živković, oftamolog iz Univerzitetskog Kliničkog centra iz Niša i docent na Medicinskom fakultetu u Nišu takođe, je dobitnica prestižne nagrade. Ovo je, međutim, njena druga nominacija na konkursu Medis Awards, prva je bila 2017. godine. Naučni rad dr Živković bavi se lečenjem bolesti žute mrlje oka.

„Presrećna sam. Za mene je ovo velika čast, pogotovu što Medis Awards predstavlja jednu od najistaknutijih nagrada u ovom delu Evrope. Mi nemamo nijednu drugu nagradu u medicini koja je važnija od ove. Drugi put sam bila finalista ovog konkursa, ali osvajanjem nagrade smo moj tim i ja dokazali da se sav trud isplatio. Naš rad je trenutno jedan od najboljih ne samo u Srbiji, nego u ovom delu Evrope. To me čini najsrećnijom, jer nema veće časti od toga da predstavljaš svoju zemlju, svoj narod, fakultet. Inače, žuta mrlja je jedan od najvažnijih delova oka zaslužan za naš dobar vid, da možemo da čitamo, da raspoznajemo boje, lica. Nažalost, koliko god se mi borili, jedan od najčešćih uzroka slepila je senilna (staračka) degeneracija žute mrlje. Moje istraživanje je bilo fokusirano na najsavremenije lečenje bolesti žute mrlje“, objasnila je doc. dr Živković.

Za učešće u 10. International Medis Awards mogli su se prijaviti lekari i farmaceuti koji su svoje naučno-istraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama sa faktorom uticaja višim od 1.500. Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se lekari i farmaceuti iz devet zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Do 2024. godine na ovaj međunarodni konkurs ukupno je bilo prijavljeno 1.590 važeća rada koje je pregledala stručna komisija, izabrano je 192 finalista i proglašeno 92 pobednika

Teme