Društveno odgovorno poslovanje

KOJA SU REŠENJA ZA ZDRAVIJU ŽIVOTNU SREDINU Primer daje jedna od najvećih kompanija u Srbiji

Aminsko postrojenje Foto: Naftna industrija Srbije

U cilju ispunjenja svojih „zelenih ciljeva“, kompanija NIS posvećena je poštovanju svih propisa koji se odnose na vazduh, vodu i zemljište, odnosno na što manje generisanje, veći stepen reciklaže i zbrinjavanje nastalog otpada, na očuvanje biodiverziteta u područjima poslovanja i smanjenju uticaja na klimatske promene. Кompanija NIS tako teži da značajnim inovacijama i projektima ispuni svoje planove u oblasti zaštite životne sredine.


S tim u vezi, veliki deo ekoloških investicija NIS je realizovao u Rafineriji nafte u Pančevu, jednoj od najmodernijih u ovom delu Evrope. Puštanjem u rad postrojenja za Duboku preradu 2020. godine omogućena je proizvodnja većih količina najvrednijih goriva, kao i proširenje palete proizvoda na naftni koks. NIS ističe i brojne ekološke benefite koje je donelo ovo postrojenje, poput smanjenja emisije SO2 u Rafineriji za čak 98,8 odsto, praškastih materija za više od 50 odsto i azotnih oksida za gotovo 10 procenata.


U oblasti istraživanja i proizvodnje, NIS je kod Elemira 2016. godine pustio u rad Aminsko postrojenje u koje je uloženo više od 30 miliona evra. Osim pozitivnog biznis efekta, ovaj projekat ima i značajnu ekološku komponentu, jer je način prerade u ovom postrojenju takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen-dioksida u atmosferu.


Pored toga, još od 2013. godine NIS realizuje program kogeneracije i do sada su na osam lokacija u našoj zemlji izgrađene male elektrane, čija je ukupna maksimalna snaga 14 MW. U ovim elektranama NIS od gasa, koji je zbog lošeg kvaliteta ranije spaljivan na baklji, sada proizvodi toplotnu i električnu energiju, a u njih je uloženo oko 20 miliona evra.


Takođe, NIS je sa partnerima započeo proizvodnju električne energije u TE-TO Pančevo, koja je prva gasno-parna elektrana u Srbiji namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. U novoj elektrani proizvodi se toplotna energija za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok se proizvedena električna energija usmerava na tržište.


Uvodeći inovativne usluge i na svoje benzinske stanice, NIS je na osam maloprodajnih objekata na autoputevima u Srbiji instalirao punjače za električne automobile, a pre dve godine započeta je izgradnja solarnih fotonaponskih elektrana na benzinskim stanicama, koje ostvaruju izuzetno povoljan ekološki efekat, jer se time smanjuju emisije ugljen dioksida.


Pomoć pri dostizanju ovako važnih ekoloških ciljeva kompanija NIS dobija i od članova svog Кluba volontera, zaposlenih kompanije. Oni su sproveli mnoge akcije čišćenja i uređenja priobalja reka i jezera, izletišta i javnih površina, ali i sadnje drveća i edukacije najmlađih članova društva o značaju zaštite životne sredine.
U NIS-u navode da će naredni period doneti još intenzivnije projekte koji će unaprediti ekološku sliku Srbije. Realizacija novih projekata već je otpočela, a povećanje energetske efikasnosti, obnovljivi izvori energije i korišćenje kvalitetnijih i ekološki čistijih goriva, i u budućnosti će biti prioriteti kompanije.

Teme