Preduzetništvo

Nacionalni nagradni konkurs za preduzetnice „100 uspešnih poslovnih žena“, ovo su kriterijumi, a do 8. aprila traje prijava

Foto: Boban Ristić

Pošta Srbije i Privredna komora Srbije (PKS) pozvale su preduzetnice iz cele Srbije da se do 8. aprila prijave na nacionalni nagradni konkurs ,,100 uspešnih poslovnih žena”. Nagrađene kandidatkinje imaće jedinstvenu priliku da predstave svoje poslovanje na više mesta u poštama širom Srbije, kao i da unaprede svoje poslovanje kroz besplatnu edukaciju – radionice na različite teme od značaja za poslovanje od marketinga do finansija.

O konkursu su u Komori govorili Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije, Tatjana Matić, direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije i Jelena Galić, članica Upravnog odbora AIK Banke.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić, rekla je da u Srbiji posluje jedna trećina preduzeća i preduzetničkih radnji koja su u vlasništvu žena i da smo po tim podacima u skladu sa EU. Ona je podsetila da je u Privrednoj komor Srbije aktivna Sekcija za žensko preduzetništvo čije su aktivnosti usmerene na podršku ovom sektoru kroz nastupe na sajmovima, poslovno povezivanje, kao primenu inovacija i digitalizacije u poslovanju. Simanićeva je najavila i da će ove godine u okviru ovog konkursa Pošte Srbije, preduzetnice dobiti i 10 edukacija  kako bi što kompetentnije mogle da vode svoje biznise, a njih će realizovati PKS. „Smatramo da su edukacije neophodne za unapređenje znanja i veština preduzetnica. Edukacije će biti na različite teme značajajne za poslovanje žena, to su marketing na društvenim mrežama, komunikacija, upravljanje finansijama i drugo“, rekla je ona.

Tatjana Matić, direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije i predsednica komisije u okviru konkursa kaže da je investiranje u žensko preduzetništvo najisplativija investicija kao i da konkurs treba da podstakne žene da se upuste u preduzetničke vode. Kako je istakla, žene preduzetnice doprinose bržem i održivom ekonomskom razvoju, a neka istraživanja pokazuju da bi veće uključivanje žena u biznis do 2030. povećalo prihod po stanovniku za 20 odsto. 

Jelena Galić, članica Upravnog odbora AIK Banke i članica žirija istakla je da je za razvoj ženskog preduzetništva pored marketinške i edukativne podrške važna finansijska podrška. Ona je ukazala na finansijske programe podrške u okviru Fonda za razvoj ali i na fondove međunarodnih finansijskih institucija koji su namenjeni razvoju ženskog preduzetništva.

V.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević pozvao je žene da učestvuju na konkursu dodajući da će 100 dama biti nagrađeno besplatnim oglasnim prostorom u više pošta u zemlji i besplatnom edukacijom kroz učestvovanje na radionicama na različite teme od značaja za unapređenje poslovanja. Đorđević je dodao da će Pošta Srbije pomoći preduzetnicama kroz svoju osnovnu poštansku delatnost , štampanje flajera i reklamiranje, ali da ih ove godine čeka i jedno iznenađenje. „To će  biti više njihova odluka u smislu šta će izabrati od posebne neke pogodnosti koje njima Pošta želi da pruži, a koje će biti dodatak na sve ovo što je poznato da ih čeka“, rekao je Đorđević. 
Informacije, uslovi konkursa i prijava dostupni su na internet stranici http://preduzetnice.posta.rs

Teme