Info

Treći poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ stiže u Lazarevac 14. aprila

Foto: Ljiljana Čvorović

Treći poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ u nedelju 14. aprila stiže u Lazarevac. Izbor za „Najdomaćina“ održava se po drugi put uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i obići će 10 gradova u Srbiji.

Događaj počinje u 10 časova na lokaciji Gradskog šetališta, a očekuje se da se prisutnima obrati ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević i jedan član žirija izbora „Najdomaćina 2024“.

Učesnike očekuje bogat kulturno-umetnički program, a pored toga moći će da razmene iskustva i čuju savete stručnjaka.

Rudarski basen Kolubara je pokretač privrednog razvoja gradske opštine Lazarevac, ali nije jedini. Naime, poljoprivreda u velikoj meri doprinosi razvoju ove opštine.

Voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji pogoduje blizina beogradskog tržišta, te se ona sve više razvija uz različite stimulacije i, što je jako važno, uz organizovane edukacije poljoprivrednika za primenu savremenih agrotehničkih mera, navodnjavanje, gajenje modernih sorti, korišćenje plastenika i staklenika…

Plodno zemljište jedan je od prirodnih resursa koji je uslovio razvoj prehrambene i prerađivačke industrije. Povoljan geografski položaj Lazarevca određuje blizina glavnih putnih, ali i budućih, evropskih koridora.

Voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji pogoduje blizina beogradskog tržišta, te se ona ubrzano razvija. Voćarstvo je grana poljoprivrede čiji se razvoj u Lazarevcu podstiče subvencijama. Primera radi, na jednom od raspisivanih konkursa, za hektar zasada lešnika, poljoprivredno gazdinstvo je trebalo da izdvoji svega 4.000 dinara dok je preostali novac subvencionisala opština Lazarevac.

Edukacija i obnova vinograda

Početkom ove godine, tokom februara, u organizaciji Savetodavne stručne službe i Saveta za poljoprivredu GO Lazarevac, eminentni stručnjaci iz svih oblasti poljoprivrede održavali su predavanja za poljoprivrednike u okviru programa zimske škole. Tom prilikom je najavljeno raspisivanje podsticaja u oblasti poljoprivrede za šta će u budžetu opštine biti izdvojena značajna sredstva.

Pored edukacije koja je neophodan segment svake ozbiljne priče o razvoju poljoprivrede, poljoprivrednicima ove opštine je omogućeno i da obnove i unaprede svoja gazdinstva.

Manje je poznato da je uz pčelarstvo, vinogradarstvo razvijeno u ovom delu Srbije. Mnoge iznenađuje da Lazarevac ima veoma kvalitetna vina i kvalitetne vinare koji pobeđuju širom zemlje, pa otuda i „Festival srpskih vina gradske opštine Lazarevac“.

Kao mera obnove vinograda 30 poljoprivrednika sa teritorije lazarevačke opštine, koji su se javili na ranije raspisani konkurs, potpisalo je ugovore sa opštinom Lazarevac o dodeli subvencija za nabavku sertifikovanog sadnog materijala kako voća tako i vinove loze.

Zemlja postaje primamljivija od industrije

Zanimljiv je podatak da se mnogi radnici koji su radili u „Kolubari“ vraćaju poljoprivredi. Mladi se uglavnom posvećuju pčelarstvu, drugi voćarstvu i povrtarskoj proizvodnji, a ima i onih koji su odlučili da se ozbiljno posvete stočarstvu.

Milivoje Stevanović se nakon 14 godina rada u „Kolubari“ vratio na očevo imanje, u selu Dudovica, i osnovao farmu tovnih i priplodnih svinja na kojoj se nalazi 100 priplodnih krmača. Zanimljiva je njegova izjava u kojoj je obrazložio najsnažniji motiv da se posveti svinjogojstvu.

– Hteo sam da deci obezbedim radna mesta, da sutra ne moraju da idu da traže posao, ni u Kolubari, ni po privatnim firmama, nego da rade na svom imanju. Može da se napravi dobar posao sa svinjama, ali je potrebno mnogo rada i mnogo upornosti.

Potrebne su hladnjače

Nenad Bračanac, član opštinskog Veća zadužen za poljoprivredu izjavio je da za poljoprivrednike postoje podsticaji na tri nivoa – opštinski, gradski i republički. Rezultat konkretnih subvencija je razvoj govedarstva, ali se više cilja na ovčarstvo, pa je planirana subvencionisana nabavka ovaca. Opština, takođe, daje subvencije, u iznosu od 80 odsto cene, i za kupovinu mašina za preradu poljoprivrednih proizvoda. Na ovaj način, proces proizvodnje se zaokružuje, sve do finalnog proizvoda. Ono što, međutim, još uvek nedostaje, jesu hladnjače.

– Onaj ko bude otvorio hladnjaču neće pokriti samo gradsku opštinu Lazarevac, već i Aranđelovac i Lajkovac. Dakle, ceo ovaj region – objasnio je Bračanac.

Očigledno je da ima prostora za razvoj poljoprivrede i prerađivačkih delatnosti u ovoj opštini i da se na tome uveliko radi.

U toku prijave za „Najdomaćina 2024“

Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine. Prijave za „Najdomaćina 2024“ počele su 1. marta, a trajaće sve do 30. septembra 2024.

Ukupan ovogodišnji nagradni fond iznosiće više od 9.000.000 dinara, od čega će 7.000.000 dinara biti novčne nagrade dok je 2.000.00 dinara vrednost robnih nagrada- 50 tona veštačkog đubriva koje izlagačima na karavanima donira partner projekta Promist.

Poljoprivredni karavan će ove godine obići više od 10 gradova širom Srbije.

Prijavljeni će se rangirati u 5 kategorija: ratarstvo, stočarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i organska proizvodnja, a Najbolji domaćin Srbije će biti nagrađen sa čak 2.000.000 dinara za dalja ulaganja, dok će po dvoje najboljih u svakoj od kategorija osvojiti svaki po pola miliona dinara.

Pored vaših prijava relevantan žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji najbolja poljoprivredna gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti top liste.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

Teme