Voćarstvo i vinogradarstvo

RODILE MALINE Počela berba u topličkom kraju, biće odličan rod i cena

Maline
Rodile maline Foto: Vesna Gajić

Širom Srbije počela je berba malina. U kuršumlijskoj opštini gde je zasejano 300 hektara, očekuje se odličan prinos, a prvi rod „crvenog zlata“ se otkupljuje po ceni od 200 dinara po kilogramu, dok proizvođači organski gajene maline mogu da očekuju i veće cene zbog dodatne premije koja će biti utvrđena

Malinarstvo u ovom kraju datira od 1999. godine kada su posejani prvi zasadi i to sorte vilamet iz donacije, u selima uz Toplicu – Žuč, Vlajna, Sagonjevo, Igrište, Trećak i Babice. Iz godine u godinu povećavao se broj hektara, da bi se zbog niske cene od 80-120 dinara po kilogramu 2018. mnogi proizvođači obeshrabrili i zapustili malinjake. Prošle godine je bila postignuta nešto viša cena 160 dinara po kilogramu u odnosu na 2018, ali ni to nije bio dovoljan motiv za održavanje već zasejanih površina.

„Oni proizvođači koji nisu zbog niske cene odustali, ove godine mogu da očekuju odličan prinos, međutim oni koji su zapustili malinjake imaju čak 70 odsto manji rod. Kada su čuli za cenu, mnogi su počeli da se raspituju kako mogu da poboljšaju prinos“, ukazuje za Plodnu zemlju Arsenije Todorović, iz Savetodavne poljoprivredne službe Opštine Kuršumlija. 

Klimatski uslovi pogoduju da se u selima uz reku Kosanicu gaje kupine, dok jagode uz Toplicu, prema Prokuplju, a plodno tlo uz reku Banjsku pogoduje malini. 

Vesna Gajić iz Beograda, koja na trideset ari iznad reke Banjske u Kuršumlijskoj banji ima posejanu malinu vilamet, kaže da su proizvođači na vreme organizovali berače. Cena po satu branja je 250 dinara i za to vreme se u proseku ubere od pet do šest kilograma.

„Ova godina za poljoprivredu je generalno loša, a pogotovu za malinu. Prvo je jesenas i zimus bila suša, a onda smo se na početku berbe suočili sa kišom. Sve to uticalo je i da se vreme zrenja ploda pomera, koje za malinu traje do kraja jula“, ističe Vesna.

Prva berba malina u Topličkom kraju počela je u malinjacima do 500 metara nadmorske visine, a narednih dana trebalo bi da počnu i na većoj. 

U Opštini Kuršumlija ima registrovanih 2.000 poljoprivrednih gazdinstava. Aktivne su i dve zadruge Vrševac Voće i Pet pastira. Na području ove opštine posluju tri hladnjače, ali se voće predaje i u obližnje Blace koje ima dve hladnjače, a malina se šalje i u rashladne kapacitete u Kruševcu.

Od 2013. godine poljoprivredni proizvođači dobijaju subvencije lokalne uprave za nabavku opreme za navodnjavanje, novu mehanizaciju i sadni materijal. Visina podsticaja za je 50 odsto bez PDV-a od ulaganja.

Teme