Naša priča Prehrambena industrija

Osvajanje tržišta KINE

Andrej Beslać, generalni direktor "Mlekoprodukta" iz Zrenjanina

AUTOR: Andrej Beslać, generalni direktor Mlekoprodukta iz Zrenjanina

Prijateljstvo i diplomatski odnosi Srbije sa Narodnom Republikom Kinom imaju istoriju dugu preko šezdeset godina, pa nije ni čudno što ga nazivaju i čeličnim. Kako su godine prolazile, saradnja dve države nastavlja da ide uzlaznom putanjom, a Kina vremenom postaje naš najvažniji spoljnotrgovinski partner na Azijskom kontinentu. Partnerstvo dve zemlje danas, ogleda se ne samo nizom ekonomskih projekata, već i saradnjom u poljoprivredno-prehrambenoj oblasti. Naše Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa nadležnim ministarstvom Kine godinama unazad aktivno radi na jačanju ove saradnje, kao i na promociji ulaska srpskih visokokvalitetnih poljoprivrednih i mlečnih proizvoda na kinesko tržište. Sve ovo je rezultiralo da ove godine naša kompanija Mlekoprodukt, koja posluje u okviru grupe ”Savencia fromage & dairy”, dobije sertifikat za izvoz proizvoda na tržište Kine, ali i Evropske unije.

Ovo je prvi put u istoriji da su srpsko mleko i mlečni proizvodi dobili šansu da se nađu na prostoru Kine, koja predstavlja najveće potrošačko tržište na svetu. Velika je čast da imamo priliku da se pojavimo na jednom globalnom tržištu, kao što je Kina, gde su najveći svetski proizvođači i prerađivači mleka.

Za početak, u planu je da krenemo iz jedne regije sa polutvrdim i topljenim sirevima i da onda dobijemo mogućnost da proširimo naše kapacitete. Ono što je sigurno jeste da će naš poizvod koji bude završio na policama u Kini biti 100 odsto srpski. Srpski domaćin muze kravu od čijeg mleka se pravi sir koji zatim nalazi svoje mesto u kineskim marketima. Sve ovo predstavlja za nas ogroman uspeh, ali i veliku odgovornost i obavezu. To nije nešto što smo preko noći postigli. Bila su potrebna određena investiciona ulaganja, ali i mnogo rada, zalaganja i inicijative svih zaposlenih. Mi se već tri godine kontinuirano pripemamo za takav sertifikat, time što smo uložili preko dva miliona evra u automatizaciju i efikasnost. Procedure smo poštovali i ranije, ali sada su u pitanju i procedure sa našim partnerskim farmama. Mora da se vodi računa o načinu na koji se hrane krave, način na koji se kolektuje mleko i sve ostalo. Proizvođači mleka, koji su bili prva karika u ovom lancu i procesu sertifikacije, zaista su uradili izuzetan posao u pogledu unapređenja proizvodnje mleka. Kroz investiranje u objekte i aparate za proizvodnju, ali i poboljšanje kvaliteta i zdravlja životinja, realizovali su značajna poboljšanja u pogledu proizvodnje i doveli kvalitet na visok, standardizovan nivo. Bez svega toga, ne bismo bili u mogućnosti da ispunimo standarde koje kineski veterinarski zakoni zahtevaju.

Zahvaljujući svim ulaganjima kompanija će moći da nastavi sa redovnim snabdevanjem domaćeg i tržišta u okruženju, uz posao koji joj sledi na kineskom i evropskom tržištu.
Dobijanjem međunarodnog sertifikata za izvoz, pružile su nam se i mnoge druge mogućnosti. Pred nama stoji šansa da zajedničkim snagama očuvamo postojeća radna mesta, ali i da u ovom izazovnom periodu stvorimo prilike za nova zapošljavanja. Pored toga, plan nam je da proširimo zonu otkupa mleka i saradnju sa proizvođačima i farmerima. Stvorena je prilika za sve aktere u lancu domaće privrede, počev od domaćih farmera, preko dobavljača sirovine, partnera do industrijskih proizvođača, da imaju izuzetno veliki benefit od ovog sporazuma, ali i ogromnu šansu za uspeh. Takođe, fokus nam je i da zadržimo mlade i kompetentne ljude u Zrenjaninu, tako što ćemo im omogućiti sigurna radna mesta i bolju perspektivu za budućnost. Sa druge strane, usmereni smo na to da svetskom tržištu ponudimo domaće, kvalitetne proizvode i upoznamo ih sa srpskim specijalitetima na koje smo izuzetno ponosni.

Teme