Foto: JTI
Info

PRIZNANJE SELECTIO „Izvrsnost u izazovima“ Japan Tobacco International ZAPOSLENI na PRVOM mestu

Japan Tobacco International jedna je od kompanija koje su se brzo prilagodile novonastalim okolnostima izazvanim pandemijom i pokazale izuzetnu brigu o svojim zaposlenima. Njihove odlične prakse i inicijative nagrađene su priznanjem Izvrsnost u izazovima koje konsultantska kuća SELECTIO dodeljuje od aprila ove godine, sa ciljem da prepozna kompanije koje su u ovom periodu stavile zaposlene na prvo mesto i omogući im međusobnu razmenu dobrih HR praksi u oblasti kriznog menadžmenta.

Iz JTI-a ističu kako su, i pre početka pandemije u regionu, fokus stavili na ono što kao kompanija mogu da učine kako bi se zaposleni osećali sigurno i ostali motivisani. Svi zaposleni kojima je opis posla to omogućavao prebačeni su na rad od kuće, dok je rad iz kancelarije, u proizvodnji i na terenu organizovan planski, uz poštovanje mera i preporuka nadležnih organa i redovno praćenje indikatora zdravlja zaposlenih. Zaposlenima nisu smanjivane plate i zadržani su svi postojeći materijalni benefiti. 

Zaposleni JTI-a i njihovi menadžeri redovno prolaze kroz dodatne edukacije, čime ih je kompanija pripremila na različite vanredne okolnosti. Agilnost, digitalna kompetentnost i empatija pokazale su se kao ključne kompetencije za vreme krize, te su zaposleni kroz različite treninge i webinare imali priliku da nauče kako da sebi i kolegama olakšaju rad u ovom periodu.

Ono čime se JTI posebno ističe je dodatno zdravstveno osiguranje za zaposlene koje uključuje čitavu lepezu usluga, između ostalog i psihološku podršku i podršku psihijatra. U ovom periodu uvedene su i posebne inicijative poput zajedničkog virtuelnog vežbanja, virtuelnih timskih kafa i personalizovanih poklona poslatih na adrese zaposlenih, kako bi se održao osećaj zajedništva i pripadnosti. Uz to, organizovan je i globalni projekat Inspire Awards, u okviru kojeg su zaposleni imali priliku da nominuju kolege koje su ih posebno inspirisale i pomogle im u radu.

U uslovima neizvesnosti koje je donela pandemija, fokusirali smo se na to da stvorimo sigurno i bezbedno okruženje i nastavimo da pružamo najbolje moguće uslove za rad. Važno nam je bilo da zadržimo osećaj zajedništva, da ljudi znaju da štagod im se dešava, da nisu sami već da su deo jednog velikog tima. Drago nam je što su naši napori prepoznati i nagrađeni priznanjem Izvrsnost u izazovima, a to nam daje i dodatnu motivaciju da nastavimo sa dobrom praksom“, istakla je Milena Rajić, direktorka Odeljenja za zaposlene i korporativnu kulturu.

Teme