Ceger

DELEZ povlači Premia susam: Potrošačima POVRAĆAJ novca

Delez Srbija je iz svih maloprodajnih objekata povukla proizvod privatne robne marke Premia susam seme od 100g, proizvođača Moravka Pro d.o.o. 

Kao kompanija koja ima izuzetno visoke standarde kvaliteta i bezbednosti proizvoda, po dobijanju informacije o globalnoj situaciji sa spornim jedinjenjem u susamu, navodi se u saopštenju, kompanija je samoinicijativno sprovela dodatnu laboratorijsku analizu pomenutog proizvoda privatne robne marke PREMIA. Odluka o opozivu i povlačenju svih spornih serija je doneta nakon što su rezultati analize pokazali prisustvo jedinjenja etilen oksid u proizvodu.

„Pozivamo kupce koji su u proteklom periodu kupovali Premia susam seme 100g u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama sa bilo kojim datumom isteka roka trajanja u 2022. godini da taj  proizvod, sa ili bez fiskalnog računa, vrate u narednih 14 dana u maloprodajni objekat gde je proizvod kupljen i tom prilikom biće im izvršen povraćaj sredstava“, navodi se u saopštenju kompanije. 

Delez Srbija ozbiljnu pažnju poklanja kontroli kvaliteta i bezbednosti, a kako bi u potpunosti bila sigurna u ispravnost proizvoda, zajedno sa akreditovanim laboratorijama kontinuirano sprovodi i obimna dodatna laboratorijska ispitivanja.

Granična fitosanitarna inspekcija sprečila da se na našem tržištu nađe kontaminirani susam iz Indije

Inače, Granična fitosanitarna inspekcija sprečila je mogućnost da se na tržištu Srbije nađe susam iz Indije kontaminiran etilen oksidom, potvrdili su u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Kako su za Politiku rekli u Ministarstvu poljoprivrede, inspektori su tokom svojih redovnih kontrola izvršili analizu pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije u količini od 17.800 kilograma. Uzeti uzorak poslat je na ispitivanje etilen oksida u ovlašćenu laboratoriju.

„Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen oksida u količini većoj od dozvoljene. Za predmetnu pošiljku doneto je Rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja pošiljke isporučiocu- navode u ovom ministarstvu i ističu da Granična fitosanitarna inspekcija tokom službenih kontrola ispituje ostatake pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje. Između ostalog susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida“.

Kontaminirano seme susama, koje je stiglo u većinu evropskih zemalja, i dalje je jedna od glavnih tema u EU kada je reč o ostacima pesticida u hrani.

Sistem za brzo uzbunjivanje na nebezbednu hranu RASFF još u septembru prošle godine obavestio je države da se na tržištu pojavio susam iz Indije u kome je pronađena velika količina etilen oksida, aktivna supstanca koja je zabranjena u sredstvima za zaštitu bilja u Evropskoj uniji.

Prvu prijavu poslala je Belgija, a naknadno je stiglo još 50 obaveštenja za isti slučaj. Sporni proizvodi vraćani su distributerima, a Brisel je naložio uvoznicima dodatne analize proizvoda. U nekim od uvezenih serija količina supstance bila je i do hiljadu puta veća od koncentarcije dozvoljene evropskom uredbom. Ova supstanca zabranjena je u tretiranju biljaka, smatra se kancerogenom i opasnom po zdravlje ljudi.

Sporni susam pronađen je i u većini država u našem okruženju – Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Grčkoj…

Teme