Info

Društvo Slovenaca u Beogradu – Društvo Sava 2. juna u Jugoslovenskoj kinoteci obežava 20 godina postojanja

Društvo Slovenaca u Beogradu – Društvo Sava, kako glasi njegov pun naziv, menjalo se tokom minulih 20 godina, ali su osnovni ciljevi ostali isti – povezivanje građana Srbije, koji su slovenačkog porekla, održavanje kontakata sa Republikom Slovenijom, očuvanje slovenačkog jezika, kulture i običaja. Od skromnih početaka 2001. godine kada je grupa od 21 Slovenca  osnovala udruženje u prostorijama katoličke crkve Sveti Josip Radnik  na Karaburmi, do današnjih prostorija na Terazijama, „Društvo Sava“  koje nosi naziv simbolično po reci  koja spaja Sloveniju i Srbiju, naraslo je i u broju svojih članova (2500) i u broju i vrsti svojih aktivnosti. 

„Sastav članstva se menjao tokom 20 godina tako da oni koji su rođeni u Sloveniji sada čine manjinu, a većinu njihovi potomci. Naš cilj je očuvanje osećaja narodne pripadnosti i kod onih, koji su treća i četvrta generacija potomaka. Zbog toga je akcenat naših aktivnosti na očuvanju slovenačkog jezika, ali i osnova kulture i običaja“, naglašava Saša Verbič, presednik Društva Sava.

Pored navedenog, Društvo se bavi očuvanjem kulturne baštine, u tom cilju je veoma aktivno i realizovalo je više projekata od kojih je jedan jedinstven – „Znameniti Slovenci u Beogradu“, koji je trajao 4 godine. Cilj ovog projekta je bio da se izvuku iz zaborava ljudi slovenačkog porekla, koji su svojim radom ostavili trag u istoriji našeg Beograda i Srbije. Među njima ima  poznatih matematičara, lekara, dramskih umetnika,  kompozitora, ali i pilota i arhitekata.

Društvo Sava se bavi i izdavačkom delatnošću, štampanjem polugodišnje publikacije „Bilten“ na slovenačkom jeziku, za koju pišu članovi društva. Pored toga članovi Društva učestvuju u redakciji naučnog časopisa „Slovenika“, koji izlazi jednom godišnje i dvojezična je publikacija.

Društvo ima i svoju produkciju dokumentarnih filmova, a takođe iniciralo je reviju „Dani slovenačkog filma“, koja promoviše savremenu slovenačku kinematografiju.

Sva događanja u zajednici mogu se pratiti na sajtu Društva i portalu „Slokult info“. Na portalu „Slokult info“, u vreme pandemije Korone, pokrenuti su virtuelna galerija i radio podkast, koji su veoma posećeni i gde se mogu pogledati i projekti kao što je „Znameniti Slovenci u Beogradu“ na linku  https://slokult.info/slokult-galerija.

Društvo Sava će svoj jubilej  20 godina postojanja proslaviti 2. juna u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Teme