Info Preduzetništvo

KORAK PO KORAK – Šta vam je potrebno za otvaranje CVEĆARE

Foto: Pixabay.com

Autor: Centar za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije

Za otvaranje cvećare važno je poznavati minimum neophodnih aktivnosti pri osnivanju firme, tržište, lokaciju, robu, kupce, i alat potreban za rad.

Ukoliko se odlučite za pokretanje cvećare, potrebno je za početak da imate prodajno mesto, odnosno poslovni prostor. Cvećare se najčešće nalaze u malim kioscima na trgovačkim paviljonima, poput pijaca, kraj prometnih saobraćajnica, železničkih ili autobuskih stanica…

Prvo lokal

Takvi lokali su često znatno povoljniji od „luks lokacija“ u ekskluzivnim kvartovima grada. Prodavnice srednje kategorije, nalaze se u trgovačkim centrima, u blizini supermarketa, stambenim naseljima. Premijum lokacije su uglavnom u blizini poznatih salona i butika u blizini poslovnih i trgovačkih centra, važnih institucija u centru grada, na aerodromima…

Obavezno internet prezentacija i onlajn šop…

Važna preporuka u uslovima današnjeg poslovanja je da cvećara ima svoju internet prezentaciju i onlajn šop.

  • prodaja cveća može se organizovati na kiosku ili u zatvorenom prostoru oko 50m2, a cena iznajmljivanja prostora zavisi od lokacije na kojoj se prostor nalazi.
  • Rashladni sistem – kako je cveće kvarljiva roba, potrebno je obezbediti rashladne vitrine ili klima uređaje.
  • Temperatura – za prostorije u kojima se čuva cveće, preporučljiva je temperatura od 14°C, dok je za prostorije u kojima se cveće prodaje i slaže u aranžmane 18°C.

Oprema

Neophodnu opremu čine police, radni sto, vaze i saksije, rashladna komora/klima uređaj, prostor za izlaganje, oprema za rezanje i povezivanje cveća, skladište…

Knjigovođa

U manjim cvećarama jedan zaposleni je zadužen za izradu cvetnih aranžmana, a neophodno je angažovati knjigovođu.

Za uspešno poslovanje cvećare, ključna je saradnja sa dobavljačima koji bi trebalo da donose svežu i kvalitetnu robu na vreme.

Potrošnje cveća u svetu i Srbiji raste

Potrošnja raste po godišnjoj stopi od 10 odsto, uz promet preko 200 milijardi evra na svetskom i oko 20 miliona evra na domaćem tržištu, navode iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

„Cvećarstvo, kao specifičan vid poljoprivredne proizvodnje i ozbiljan činilac u privrednom sistemu zemlje, treba da postane profitabilna proizvodna grana. U tom smislu je neophodno udruživanje proizvođača radi čvršćeg povezivanja na planu organizovanja proizvodnje i plasmana cveća i ukrasnog bilja, kako na domaćem tako i na svetskom tržištu“, kažu u Udruženju.

Pravo na subvencije

Proizvođači cveća i ukrasnog bilja na osnovu direktnih plaćanja imaju pravo na subvencije – 2.000 dinara po hektaru, regres za đubrivo – 2.000 dinara po hektaru, i subvencije za gorivo u iznosu od 1.200 dininara po hektaru, navodi se na sajtu PKS.

Detaljne troškove za opremanje i otvaranje cvećare možete videti u tabelama prikazanim u galeriji.

Teme