Info

RUSKI privrednici zainteresovani za našu poljoprivredu

Foto: Danijela Nišavić

Srpski i ruski privrednici imaju potencijal za razvoj investicionih  i proizvodnih kooperacija u oblasti poljoprivrede ali i oblastima građevinarstva, proizvodnje nameštaja, trgovine i prerade metala poručeno je na Poslovnom forumu sa kompanijama Krasnodarskog kraja održanog u Privrednoj komori Srbije.

Delegacija ruskih privrednika u narednih nedelju dana obići će Srbiju i imati oko sto sastanaka sa  srpskim kompanijama, predstavnicima lokalnih samouprava i regionalnih komora.

Aleksandar Lesin iz Trgovinskog predstavništva ambasade Rusije istakao je da ovo četvrti poslovni susret privrednih delegacija iz te zemlje u poslednjih mesec i po dana.  On je istakao da su teme razgovora i kontakata među predstavnicima kompanija i nove mogućnosti saradnje koje otvara primena sporazuma Srbije o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Dodao je da očekuje da se veća pažnja posveti i stvaranju zajedničkih rusko srpskih proizvodnih preduzeća. 

Generalni direktor Fonda za razvoj Krasnodarskog kraja Ilja Šakalov istakao je da će privredna delegacija iz Rusije čitavu nedelju dana imati sastanke u Srbiji. On je istakao sličnost proizvodnji u Krasnodarskom kraju i Srbiji, jer je reč o agroindustrijskim regionima pa će jedna od tema biti i saradnja u vezi sa poljoprivrednom tehnikom i opremom.  Dodao je da Krasnodarski kraj i Srbija imaju i sličan broj stanovnika, i najavio da će tokom posete biti susreta i sa gradonačelnicima, predsednicima opština, te rukovodiocima privrednih komora.

„Deo naše delegacije su predstavnici državnih kompanija koji su došli sa konkretnim ponudama“, rekao je on. 

Savetnica u Centru za Aziju, Rusku federacija i Zajednicu nezavisnih država u PKS, Jelena Ivanković rekla je da je saradnja sa komorom Krasnodarskog kraja odlična i istakla važnost  sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom koji je počeo da se primenjuje.  Dodala je da se od primene tog sporazuma očekuje velika korist za agroindustrijski sektor srpske privrede, kao i za one koji uvoze sirovine. 

„Očekujemo da dođe do saradnje u proizvodnji za treća tržišta jer su uslovi Sporazuma vrlo povoljni za naše firme“, rekla je Ivanković. Navela je da su u delegaciji Krasnodarskog kraja kompanije iz oblasti poljoprivrede, prerade metala, obrade alata, građevinarstva, proizvodnje nameštaja i trgovine i podsetila da su nedavno održani susreti srpskih sa privrednicima iz Kurske i oblasti Rostova, kao i Urgmutske republike. 

„Očekujemo da i posle ove biznis misije dođe do konkretnih ugovora i novih poslova“, rekla je ona. 
Iz Krasnodarskog kraja, u kome već radi više od 50 srpskih kompanija, došla je delegacija od 11 privrednika, među kojima su i predstavnici državnih kompanija.

Teme