Prehrambena industrija

Nova ULAGANJA Coca-Cola Sistema od 3,5 miliona evra u fabriku izvorske vode ROSA

Fabrika Rose Vlasinka Foto: Dejan Iskrenović

Investicijama u fabriku “Vlasinka” i lokalnu infrastrukturu, vrednim 3,5 miliona evra, odgovornim odnosom prema prirodi i neodstupanjem od standarda održivog poslovanja na jugu Srbije, Coca-Cola Sistem još jednom pokazuje svoju posvećenost da, kroz partnerstva sa državnim institucijama i lokalnom samoupravom dodatno unapredi privredne, društvene i turističke potencijale vlasinskog kraja. Ovo je istaknuto prilikom svečanog obilaska fabrike izvorske vode Rosa kome su prisustvovali Novica Tončev, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština, Aleksandra Popović, predsednica opštine Surdulica, predstavnici nevladinih organizacija, lokalne samouprave, brojni partneri i mediji.

U proteklih 15 godina, u fabriku „Vlasinka“ uloženo je 15,5 miliona evra i to u sve aspekte poslovanja – od proizvodnje, proširivanja kapaciteta, razvoja kadrova, infrastrukture, do marketinga i promocije ovog kraja kao izuzetne turističke destinacije. Od 2005. godine, kada je postojala samo jedna proizvodna linija, fabrika je izrasla u impozantan proizvodni sistem sa šest proizvodnih linija i najsavremenijim skladištem, što omogućava značajno povećanje proizvodnih kapaciteta, zapošljavanje više ljudi i proširenje izvoza. Danas fabrika izvorske vode Rosa ima i više nego duplo veći broj zaposlenih nego u periodu pre akvizicije. Prošle godine “Vlasinka” je nagrađena i prestižnom Poveljom “28. april” koju tradicionalno dodeljuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za izuzetna postignuća iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2019. godinu.

Novica Tončev, ministar zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština prilikom posete fabrici vode „Vlasinka“ istakao je značaj saradnje sa Coca-Cola Sistemom: 

“Nove investicije u fabriku vode “Vlasinka” su odlična vest i direktno utiču na razvoj privrednih potencijala, otvaranje novih radnih mesta i ostajanje mladih da žive i rade u mestima u kojima su rođeni. Višegodišnje uspešno partnerstvo opštine Surdulica i Coca-Cola Sistema pokazalo je koliko je za razvoj lokalne sredine, razvoj privrede i bolji život građana važna kontinuirana i intenzivna saradnja između lokalnih samouprava i velikih kompanija. Pozivam i druge domaće i inostrane kompanije da se ugledaju na primeru Coca-Cola i da investiraju u ove krajeve, naročito u nerazvijene opštine, koje se većinom nalaze na jugu Srbije. Jug je najlepši deo Srbije, bogat neverovatnim prirodnim lepotama i resursima, koje moramo svi zajedno čuvati i unapređivati“, izjavio je Novica Tončev, ministar zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Da je fabrika “Vlasinka”, od kako je deo Coca-Cola Sistema, izrasla u jedan od najznačajnijih i najmodernijih privrednih subjekata na jugu Srbije, podsetio je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija: “Vlasina je naš dom prema kome se odnosimo sa uvažavanjem i poštovanjem, dom snažnih planinskih izvora i mesto gde je rođena Rosa, brend na koji smo ponosni. Ova prelepa netaknuta priroda zaslužuje da se svi prema njoj ponašamo sa uvažavanjem. Upravo zato su nam pitanja održivosti i očuvanja životne sredine na listi prioriteta svega onoga što radimo ovde, na Vlasini. Samo tokom 2020. i 2021. godine, dok se naše poslovanje, kao i ostatak privrede još uvek oporavlja od posledica pandemije COVID-19, investicije u proizvodnju, skladište, dodatna proširenja i lokalnu infrastrukturu dostigle su približno 3,5 miliona evra. Ovakva ulaganja će doprineti širenju poslovanja ove fabrike koje će neminovno imati pozitivan uticaj na zapošljavanje i razvoj lokalne zajednice. Ponosni smo što kao sistem ulažemo znanje i energiju kako bi ceo region uživao u onome što je najbolje na Vlasini: bistroj, kristalno čistoj Rosi, koja je i dokazano jedna od najkvalitetnijih voda u Srbiji”, istakao je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija i dodao da pored zlatnog EWS sertifikata (European Water Stewardship) koji fabrika “Vlasinka” poseduje, ova kompanija veoma ažurno radi na pripremi za prelazak na novi, još zahtevniji AWS sertifikat (Alliance for Water Stewardship), a koji je osmišljen kako bi pomogao implementaciji odgovornih praksi koje ublažavaju rizike u vezi sa korišćenjem vode (poput nestašica vode), poboljšanju efikasnosti i rešavanju zajedničkih izazova koji se tiču upotrebe vode.

Osim ulaganja u fabriku “Vlasinka” i investicija kojima unapređuje poslovanje fabrike, Coca-Cola sistem uspešno sarađuje sa nacionalnim i lokalnim partnerima na različitim projektima kojima osnažuje privredne i turističke potencijale vlasinskog kraja. Kompanija je krajem avgusta započela realizaciju dugogodišnjeg projekta “Vlasina – čista ljubav” u okviru kojeg nizom besplatnih radionica namenjenih lokalnim ugostiteljima, još jednom pruža podršku oporavku malih preduzetnika nakon izazovnih meseci, ali i razvoju privrednih kapaciteta Vlasine.  

“Protekla godina bila je izrazito kompleksna, a posledice neizvesnosti i čestih zatvaranja naročito je osetio HoReCa sektor. Podrška da se ugostitelji oporave, povrate svoje zasluženo mesto na tržištu, unaprede ponudu i privuku i zadrže nove turiste, došao je u pravom trenutku. Vlasina, koju toliko volimo ima neprocenjiv potencijal i drago nam je da u Coca-Cola Sistemu imamo prijatelja i partnera koji nam pomaže da to svima i pokažemo”, podsetila je predsednica opštine Surdulica Aleksandra Popović. 

Coca-Cola Sistem veruje u snagu partnerstva, kao i da se zajedničkim inicijativama države, lokalne samouprave i privrede postižu najbolji rezultati. Zahvaljujući ulaganju u održive projekte koji dugoročno imaju efekat, kompanija osnažuje ekonomiju, naročito lokalnu zajednicu, čineći uslove života lepšim, a šanse za efikasniji i brži razvoj znatno većim. 

Teme