Prehrambena industrija

MK GRUPA Posvećenost održivom razvoju i investicijama u obnovljive izvore energije

Foto: Nikola Ilić i Luka Stojanović

MK Group i ove godine je potvrdila zašto je jedan od ključnih učesnika Kopaonik biznis foruma koji se tradicionalno održava u hotelu Grand i okuplja poslovnu zajednicu Srbije. Kompanija je kroz primere dobre prakse predstavila svoju posvećenost održivom razvoju i investicije u obnovljive izvore energije.

Mihailo Janković, generalni direktor MK Group učestvovao je na panelu „Put do energetske tranzicije”, na kome je istakao ključne faktore koji će oblikovati budućnost energetskog sektora. Odgovarajući na pitanje o značaju privatnih investicija u ovom sektoru, potvrdio je nameru MK Group da u narednom periodu intenzivno ulaže u projekte obnovljivih izvora, čime će kompanija pružiti značajan doprinos ostvarenju cilja Vlade Republike Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora u ukupnom energetskom miksu poveća na najmanje 40% do 2040. godine.

„Energetska stabilnost je danas ključni faktor i pitanje nacionalne bezbednosti i strategije. MK Group izgradila je do sada 3 vetroparka u Vojvodini, a u maju ćemo otvoriti i Krivaču, prvi vetropark u Istočnoj Srbiji, u koji smo investirali 165 miliona evra. Radimo i na izgradnji agrosolarnog projekta u Kuli, a u sve projekte obnovljivih izvora energije do 2026. godine investiraćemo ukupno 900 miliona evra za 1 GW zelene energije. Imajući u vidu da globalno raste tražnja za električnom energijom, investicije ne smeju stati. Zbog toga su značajne zelene stimulacije za dalja ulaganja u nove projekte”, istakao je Mihailo Janković, generalni direktor MK Group.

Verica Teofilović je na panelu „Oživljavanje cirkularnosti” predstavila primere cirkularne eknomije u kompanijama koje su deo MK Agri-Food divizije. Govorila je o zaokruženom sistemu proizvodnje u kompaniji Carnex „od farme do trpeze“, vezi šećerane i biogasnog postrojenja kompanije Sunoko u Vrbasu gde se nusproizvodi iz proizvodnje šećera koriste za proizvodnju zelene energije, kao i sinergiji koju mesna i šećerna industrija ostvaruju sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom PIK Bečeja.

„Kao lideri trudimo se da uvek predvodimo pozitivne promene i budemo primer dobre prakse. Održivi razvoj je jezgro poslovne strategije i filozofije MK Group koja podrazumeva da stvaramo vrednost, ne samo za kompaniju, već i za ljude – naše zaposlene, poslovne partnere i širu zajednicu. U našim kompanijama članicama trudimo se da ostvarimo minimalni ekološki uticaj dok obezbeđujemo visokokvalitetnu i efikasnu proizvodnju. Pružamo aktivan doprinos ciljevima održivog razvoja i razvoju cirkularne ekonomije i uvek uz finansijske pokazatelje sagledavamo i nefinansijske efekte, kako u domenu zaštite životne sredine, tako i domenu društvenog uticaja”, poručila je Verica Teofilović, finansijska direktorka MK Group.

Poslednjeg dana ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, ispred MK Group učestvovaće Jovan Purar, direktor sektora pravnih i opštih poslova. On će na panelu „Mladost poziva na akciju” pričati o društvenoj odgovornosti i programima MK Group koji su namenjeni mladima. Pored toga, govoriće i o Zadužbini Miodraga Kostića, budućoj Palati nauke, koja će biti prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji. Ovim darivanjem od 25 miliona evra Miodrag Kostić želi da omogući mladim naučnicima da se bave istraživanjima u uslovima najboljih svetskih science centara, a Palata nauke otvoriće i vidike novim generacijama, deci i studentima.

Teme