Info

Nagrada WORLD BEER AWARDS za beogradsku kraft pivaru Salto za najbolje crno pivo

Na najvećem takmičenju World Beer Awards u Londonu, u konkurenciji više od 3.000 piva iz 52 zemlje, beogradska kraft pivara Salto je sa Salto Stout pivom osvojila nagradu za najbolje pivo u ukupnom plasmanu cele kategorije crnih piva, dok je istoimeno pivo na prvom mestu i u kategoriji crnih piva sa dodatkom ovsenih pahuljica. 

“Velika je čast pre svega naći se u konkurenciji 52 zemlje i osvojiti prvo mesto. Veoma smo zadovoljni, jer su ove nagrade samo potvrda dugogodišnjeg pažljivog pristupa i posvećenosti u pronalaženju novih ukusa piva. Srbija je pojavom kraft piva polako počela da menja odnos prema ovom piću. U vreme kad smo mi počinjali, gotovo je bilo nemoguća misija pronaći drugačija, zanimljivija piva koja nisu klasični, industrijski lager. Nije lako napraviti ukus piva koji je drugačiji, da bude bez dodatnih aroma i začina, da nema puno alkohola, a opet da ima punoću i da bude zanimljivo. Drago nam je što sa novim ukusima pravimo male promene u dosadašnjem načinu razmišljanja o pivu i kojima otvaramo novu epohu beskonačnog istaživanja u pivskim ukusima”, kaže Goran Milošević, direktor kraft pivare Salto.

Na najprestižnijem takmičenju na svetu bilo je više od 200 sudija koji su degustirali na testu na kojem nisu znali koje pivo piju, već su samo imali uzorke piva koji su bili označeni brojevima, davali su ocene i po završetku je tek mogao da se vidi ukupan broj bodova koje neki proizvod ostvari i na taj način se i rangirao. Time je uspeh beogradske kraft pivare još značajniji. Salto Stout pivo lansirano je u februaru ove godine, dok je razvijanje recepta trajalo oko dve godine. 

“Nije jednostavno osmisliti novi ukus piva, to je proces koji zahteva određeno vreme i u kojem prototip prolazi kroz nekoliko faza do one finalne, kad smo sigurni da smo proizveli ono što nam je bila početna vizija. Veliki izazov bio je da osim četiri osnovna sastojka koji se nalaze u pivu, naš novi ukus ne sadrži dodatke poput vanile, čokolade, kokosa. Utisci koje smo dobijali u različitim fazama pronalaženja najboljeg ukusa, bili su potvrda da smo pronašli proizvod koji se izdvaja od drugih”, potvrđuje Goran Milošević.

Pivara Salto počela je sa radom 2015.godine u Beogradu i od tada kontinuirano ulaže u najsavremeniju opremu i neiscrpno tehnološko znanje u cilju pronalaženja novih ukusa piva koji otvaraju nove vidike. U proizvodnom pogonu postoji kapacitet za proizvodnju na godišnjem nivou 600.000 litara piva, koja su dostupna širom Srbije.

Teme