Ceger Društveno odgovorno poslovanje

MALOPRODAJNI LANAC DELEZ SRBIJA među ŠAMPIONIMA ODRŽIVOG POSLOVANJA

Digitalna platforma za donaciju hrane „Tanjir po tanjir“ (www.tanjirpotanjir.rs) maloprodajnog lanca Delez Srbija izabrana je kao jedan od pobedničkih projekata konkursa „Šampioni održivosti“. Ova vredna nagrada, koja pokazuje kontinuiran pristup kompanije u oblastima upravljanja viškovima hrane i donacijama, dodeljena je tokom Nedelje održivog razvoja i poslovanja koju su Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv organizovali u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi GIZ.

Na ovaj način, Forum za odgovorno poslovanje nastoji da promoviše dobre poslovne prakse i načine na koje kompanije, kao deo industrije i zajednice, mogu da doprinesu ispunjavanju Agende za održivi razvoj 2030, a dodelom priznanja u okviru konkursa „Šampioni održivosti“ nagrađene su upravo one koje su u svoje poslovanje i strategije održivosti uvrstile ciljeve održivog razvoja i pružile konkretan doprinos njihovom ostvarenju.

„Tanjir po tanjir“ je prva digitalna platforma za donaciju hrane u Srbiji koja je nastala sa ciljem da se proces doniranja hrane pojednostavi i kako bi na godišnjem nivou veće količine namirnica došle do humanitarnih organizacija i krajnjih korisnika. Platforma je kreirana u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i predstavlja nadgradnju humanitarnog projekta „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, koji kompanija Delez Srbija od 2015. godine realizuje u saradnji sa Bankom hrane Beograd. U ovaj projekat uključeno je 70 humanitarnih organizacija, a zahvaljujujući njemu do sada je donirano više od 5000 tona hrane. 

„Odgovoran pristup u upravljanju viškovima hrane i pružanje pomoći onima kojima je ona najpotrebnija godinama su strateški deo poslovanja kompanije. Da bismo dodatno unapredili delovanje ka zajedničkom cilju, uz podršku partnera razvili smo nov digitalni model upravljanja viškovima hrane. Sve humanitarne organizacije uključene u projekat doniranja hrane samo jednim klikom mogu da dođu do voća i povrća koje u toku dana Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go radnje izdvoje za doniranje“, kaže Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija, i dodaje da je prilivilegija biti među kompanijama koje su šampioni održivosti i primeri dobrih praksi u oblasti društvene odgovornosti i brige o lokalnoj zajednici. 

Teme