Energija

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE Struja da poskupljuje kontrolisano i uz blagovremenu najavu

Foto: EPS

Preduzeća okupljena u Uniji poslodavaca Srbije smatraju da povećanje cene električne energije za firme treba da bude kontrolisano i uz blagovremenu najavu, kako bi preduzeća na vreme prilagodila svoje poslovanje. Samo na taj način mogu se održati likvidnost i konkurentnost privrede i omogućiti odgovarajući životni standard stanovništva.

Ovakav zaključak upućen je sa današnjeg Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta. Ranije je iz Socijalno-ekonomskog saveta pokrenuta inicijativa za regulisanje cene struje za privredu, posle čega je usledila reakcija Vlade Srbije i odluka o odlaganju za mesec dana primene novih ugovora o skupljoj električnoj energiji.

Unija poslodavaca je, dodatno argumentujući svoj zahtev za kontrolisano poskupljenje struje, sprovela anketu među članstvom Unije. Rezultati su pokazali da 60,5% poslodavaca smatra da rast cena struje treba da bude kontrolisan, dok 39,5% smatra da je rešenje u subvencionisanju niže cene električne energije za privredu.

Tri četvrtine predstavnika firmi smatra da će poskupljenje struje direktno uticati na sniženje životnog standarda stanovništva, a dve trećine ocenjuje da će izazvati smanjenje likvidnosti domaće privrede.

Većina poslodavaca u anketi kaže da je električna energija već dovoljno skupa, pa bi njeno povećanje uticalo i na poskupljenje finalnog proizvoda, ili usluge koju nude. Za određeni broj ispitanika rast cene od 10% bi bio prihvatljiv, a daleko manji broj bi mogao da prihvati rast od 20%. Samo mali broj poslodavaca rekao je da rast cene struje neće uticati na njihovo poslovanje.

Teme