Podsticaji

Uskoro TRI KONKURSA ZA SUBVENCIJE U POLJOPRIVREDI

Marina Vulović iz Čente

U narednih 15 dana biće raspisana tri konkursa za subvencije u poljoprivredi. Prvi će se odnosti na nabavku mehanizaciju, i država će dati polovinu novca, drugi je namenjen za nabavku traktora preko IPARD-a, dok je treći konkurs namenjen za stočarstvo.


Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je gostujući na TV Pink objasnio je da se prvi konkurs odnosi na nabavku mehanizacije i da država daje polovinu novca. Drugi konkurs je namenjen nabavci traktora preko IPARD programa gde je, kako kaže, povrat novca 60%, dok je treći konkurs za stočarstvo. Nedimović je pojasnio da će poljoprivrednici moći da izgrade farmu ili da kupe mašine za stočarstvo tako da država subvencioniše 50%, 40% su sredstva iz kredita, a 10% novca ulaže poljoprivrednik.


„Neko će reći odakle mi novac da kupim sve to i da čekam da mi država vrati. Zato država daje kredit sa subvencionisanom kamatnom stopom od 1 do 3%“, rekao je ministar, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Najavio je i novine za nabavku veštačkih đubriva, što je, kako kaže, trenutno najveći problem za poljoprivrednike, ali da cena neće biti kao prošle godine.
– Međutim, daćemo kreditnu podršku sa 0 odsto kamate i da prvo plaćanje bude u oktobru kada prođu sve žetve kada pojoprivrdnici imaju novca da plate – rekao je Nedimović.
Ministar je najavio je uvođenje sistema e-Agrar tako da će poljoprivrednici moći da elektronskim putem konkurišu za subvencije.

Takođe, i isplate subvencija će ići po ubrzanom sistemu, a poljoprivrednici neće morati da prikupljaju dokumentaciju, jer će, kaže ministar, postojati velika baza podataka i sve će biti elektronski.
„Dobiju rešenje i u svakom trenutku znaju u kakvom je statusu njihov predmet“, rekao je Nedimović, prenosi eKapija.

Teme