Stočarstvo

SPORAZUM SA SAUDIJSKOM ARABIJOM Tržište za goveđe meso, jagnjetinu, mleko i mlečne proizvode ZA INDONEZIJU naše jabuke i kukuruz

Foto: Pixabay.com

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, kao i da su u toku pregovori sa dva velika investitora koja se bave preradom kukuruza.

„Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije – goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode, a potpisali smo i sporazum sa Indonezijom, oni otvaraju prvo za jabuku, za kukuruz, pa idemo dalje na nova tržišta“, rekao je ministar Nedimović.

Nedimović je gostujući u Dnevniku RTS-a istakao da su obezbeđene dovoljne količine veštačkog đubriva i najavio da će 7. februara biti otvoren novi poziv IPARD-a za kupovinu traktora.

Potrebe za veštačkim đubrivom obezbeđene preko uvoznika

Nedimović kaže da su potrebe Srbije za veštačkim đubrivom kompletno  obezbeđene preko uvoznika.

„Obezbedili smo 400.000 tona veštačkih đubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture“, naglasio je Nedimović.

Kaže da je činjenica da u svetu postoji ozbiljna kriza sa gasom i da Srbija ne može da se ponaša kao da je sama na planeti.

„Srbija i Jugoslavija su uvek bili zavisni od uvoza uree jer nismo imali dovoljno gasa. Kao što nemamo more, tako nemamo ni gas. Moramo uvek da budemo svesni trenutka u kojem živimo. Cena uree je krenula da pada, već sada je za skoro 200 evra niža nego što je bila pre mesec dana i to je trend“, objasnio je Nedimović.

Naglašava da đubriva ima dovoljno na tržištu, da stižu novi kontigenti i da će biti sasvim dovoljno za sve radove u sektoru ratarstva.

Nedimović je podsetio i da je država izašla sa dve posebne mere i da su već četiri banke počele da realizuju meru beskamatnog kreditiranja, dok će još šest banaka početi sa realizacijom tokom narednih dana.

„Poljoprivredniku je dosta samo da ode u poslovnu banku. Država pokriva kompletnu kamatu, vraća se glavnica, tek prvi deo, kada prođu sve žetve, u oktobru. Ne trebaju nikakva posebna sredstva obezbeđenja, dobijete novac potpuno besplatno, dobijete ga sad da možete jeftinije da uzmete đubrivo“, ukazao je Nedimović.

Obezbeđeno seme za setvu

Ističe da je obezbeđeno i seme za setvu i da nema razloga za brigu. „Što se tiče kukuruza i ostalih kultura koje idu na proleće, nemojte da imate nikakvu brigu. Imamo svoju proizvodnju i nemamo nikakvih problema“, istakao je Nedimović.

Ministar Nedimović objavio je i da su u toku pregovori sa dva velika investitora – jednim iz Egipta i jednim iz Kine.

„I jedan i drugi se bave preradom kukuruza i proizvodnjom glukoze, nekih sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju . To su finalni premijum proizvodi od kukuruza. Njima je ideja da prerađuju oko pola miliona tona kukuruza. To su ozbiljne stvari“, ističe Nedimović.

Kaže da je ministar poljoprivrede Egipta najavio da će u martu doći u Srbiju baš zbog realizacije te investicije.

„To je jako dobro jer više ne moramo da prodajemo sirovinu nego radimo poluproizvod ili finalni proizvod koji je mnogo skuplji. To je cilj poljoprivrede“, ističe Nedimović.

Organska poljoprivreda – najveći rast u 2021.

Što se tiče organske poljoprivrede, ministar Nedimović kaže da je to sektor sa najvećim rastom u prethodnoj godini – rast izvoza od 94 odsto.

„Pre osam godina izvoz nam je u tom sektoru bio četiri miliona dolara, a sada je 65 miliona dolara. U Nemačku ide 31 odsto našeg izvoza, a 13 odsto u SAD. To su platežno sposobna tržišta“, napominje Nedimović.

Ministar je istakao da poljoprivrednici imaju mogućnosti da uz pomoć države kupuju repro materijal, mašine, opremu i prerađivačke kapacitete.

„Imamo četiri-pet konkursa koji su već u toku. Za nabavku mehanizacije dobijete pola novca, za kupovinu traktora imate dva konkursa. Iz IPARD-a 7. februara kreće novi poziv. Što se tiče sektora stočarstva, imate već otvoren poziv za nabavku traktora od 80 kilovata, gde država da pola novca besplatno, 40 odsto je kredit, a 10 odsto je sopstveno učešće“, navodi Nedimović.

Nedimović je podsetio da postoje i konkursi koji su otvoreni za nabavku robota za mužu koje ljudi traže zbog nedostatka radne snage. Ističe da će po prvi put na pijacama, trgovima i ulicama biti mlekomati sa svžim mlekom sa farmi.

Najavljuje da od marta kreće i isplata 55 miliona evra za davanja po hektaru svim poljoprivrednim proizvođačima.

Nedimović je naglasio da će i ove godine biti dovoljno hrane u Srbiji i ističe da je prethodne godine zabeležen rekordan izvoz od pet milijardi dolara.

Teme