Info

Proslava DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE 15. FEBRUARA na EXPO 2020 DUBAI

 

Kruna svih aktivnosti Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju biće obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije – 15. februara, koji će biti obeležen bogatim kulturno umetničkim i poslovnim programom, koji imaju za cilj da na najbolji način predstave ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale naše zemlje.

Dosadašnji rezultati nastupa Srbije na Svetskoj izložbi odavno su premašili prvobitna očekivanja, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za EXPO 2020 Dubai.

Ana Ilić

Srbija je već postigla impresivne rezultate, budući da je Paviljon Srbije do sada posetilo više od 700.000 posetilaca iz celog sveta. U okviru poslovnog programa koji sprovode Vlada Republike Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije do sada se predstavilo više od 1.000 naših privrednika, koji su ostvarili više od 6.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima. Ponosna sam što smo uspeli da razbijemo mit da jedna ”mala” država poput Srbije, ne može da parira velikim zemljama i što smo se celom svetu predstavili kao moderna, kreativna i inovativna zemlja. I te kako imamo čime da se ponosimo,  a Nacionalni dan Srbije na Ekspou – 15. februar, predstavljaće krunu celog našeg nastupa u Dubaiju“, kaže Ilić.

U tom maniru, kako kaže, Srbija će proslaviti i svoj Nacionalni dan na Svetskoj izložbi koji se održava 15. februara – baš na Dan Državnosti Republike Srbije. Za tu priliku pripremljen je bogat kulturno umetnički program, koji će pratiti posetioci Expoa iz celog sveta – Ansambl ”Kolo” predstaviće kulturno i tradicionalno bogatstvo Srbije kroz različite plesove i nošnje iz svih krajeva naše zemlje, dok će svoj premijeran nastup na najvećem globalnom događaju na svetu imati Gudačka reprezentacija mladih, koja nastupa pod umetničkim vođstvom Stefana Milenkovića, čiji program je posebno osmišljen za Dan državnosti Srbije.

U večernjem delu programa, koji se iz impozantne Al Wasl kupole seli na Paviljon Srbije, gosti sa svih kontinenata uživaće u dinamičnim zvucima maestra Petra Marića, osmostrukog prvaka sveta na električnoj harmonici i koncert filmske muzike „Balkan Film Akustik“, koji izvode glumica Jelena Gavrilović i Aleksandra Marković.

Investiciona konferencija: Serbia Country Business Briefing

Poseban segment Nacionalnog dana čini i specijalno pripremljen biznis konferencija „Serbia Country Business Briefing“, u čijem fokusu su investicioni potencijali Agri-Food sektora (hrana) i High tech (visoke tehnologije), Bio tech i ICT. „Serbia Country Business Briefing“ predstaviće najvažnije segmente srpske privrede u kojima postoji veliki potencijal za privlačenje novih investicija i realizaciju novih projekata, a to su prehrambena industrija i savremene tehnologije.

Pokrovitelj Nacionalnog dana Srbije na Expo 2020 Dubai je kompanija Telekom Srbija.

Svetska izložba – Expo 2020 Dubai, prva koja se održava u arapskom svetu, traje od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a na njoj učestvuje više od 190 zemalja iz celog sveta. Srbija se na Svetskoj izložbi predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme Srbije stvara, a tema nastupa glasi – “Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.

Teme