Inovacije

BioSense institut POZIVA POLJOPRIVREDNIKE da do 29. marta popune anketu i učestvuju u kreiranju subvencija

Institut BioSens na EXPO 2020 Dubai Foto: Danijela Nišavić

Većina ruralnog područja u Evorpskoj uniji ugrožena je klimatskim promenama i intenzivnim korišćenjem zemljišta. Iako Evropska unija daje subvencije poljoprivrednicima za sprovođenje agro-ekoloških praksi, poljoprivrednici ih ne primenjuju, jer te subvencije ne odgovaraju u potpunosti njihovim potrebama.

Kako bi se taj izazov rešio, nastao je projekat BESTMAP koji povezuje 15 partnera iz 7 zemalja. Institut BioSens u saradnji sa partnerima iz Češke, Nemačke, Španije i Velike Britanije kreira alat koji će predvideti odluke poljoprivrednika kada je reč o prihvatanju subvencija za sprovođenje agro-ekoloških praksi. Na taj način, kreatori politika moći će da preoblikuju i preispitaju postojeće subvencije.

Da bi se alat razvio, u okviru projekta sprovodi se anketa o stavovima poljoprivrednika. Tako će oni sami moći da utiču na iznos subvencije po hektaru, nivo birokratije, dostupnost besplatne savetodavne pomoći i dužinu trajanja ugovora.

U projektu i anketi se razmatraju subvencije za četiri agro-ekološke prakse:

  1. Sađenje cvetajućih trava po marginama parcela, što pospešuje biodiverzitet i predstavlja hranu za polinatore
  2. Sađenje pokrovnih useva nakon žetve glavnih useva, što pospešuje kvalitet zemljišta
  3. Pretvaranje obradive zemlje u pašnjak, što povoljno utiče na obnavljanje zemljišta
  4. Održavanje pašnjaka

Anketa je anonimna, može se popuniti putem mobilne aplikacije ili računara. U okviru ankete, organizovana je i lutrija gde će 4 poljoprivrednika osvojiti vaučere u iznosu od 100€ za kupovinu u  poljoprivrednoj apoteci „Hemoslavija“.

Ovom prilikom pozivamo sve poljoprivrednike da do 29. marta popune anketu i na taj način učestvuju u kreiranju subvencija u Srbiji! 

Projekat BestMap je finansiran iz programa Evropske unije za istraživanje i inovacije, Horizont 2020.

Teme