Banke

Elizabeta II – monarh sa najvećim uticajem na novac

Foto: Pixabay.com

Kraljica Elizabeta II je uticala na brojne elemente kulture, ali je njeno prisustvo naročito vidljivo na novčanicama. Lik kraljice Elizabete II se može naći na mnogim investicionim i kolekcionarskim kovanicama od zlata i srebra iskovanim u zemljama bivšeg Britanskog carstva. Investicioni proizvodi sa njenim likom su među najpopularnijim u celom svetu. Pored engleskog kovanog novca, ona je takođe prikazana na najčuvenijem australijskom zlatniku – kenguru, kao i na kanadskom javorovom listu.

Još jedna poznata serija investicionih zlatnih i srebrnih kovanica na kojoj je kraljičin lik je australijski lunar. Ono po čemu se izdvaja je da se, za razliku of drugih, pravi u ograničenim serijama. Izgled se manja svake godine i predstavlja životinju koja te godine vlada po kineskom horoskopu.

Podaci Tavexa pokazuju da je nakon vesti o kraljičinoj smrti potražnja za britanskim investicionim kovanicama značajno porasla. Ovo je globalni trend. U budućnosti se može očekivati ograničena serija kojom se obeležavaju život i vladavina Elizabeta II. Kanadska kraljevska kovnica novca je već nagovestila da počinje da radi na njenom izgledu.

U zemljama sa likom kraljice na novčanicama i kovanicama, moneta će biti zamenjena novčanicama i kovanicama sa likom novog monarha. Ovo je ozbiljan logistički zadatak koji će potrajati. Institucije zadužene za kovanice (Kraljevska kovnica novca) i novčanice (Banka Engleske) ističu da gotovina sa likom kraljice ostaje zakonsko sredstvo plaćanja. Ne postoji vremenski okvir za njenu zamenu. Isto važi za Kanadu, gde se lik Elizabete II nalazi na novčanici od 20 kanadskih dolara.

U narednim danima ćemo saznati više detalja o tome kako će se ova zamena izvršiti. Očekuje se da se kovanice sa likovima Elizabete II i Čarlsa III koriste paralelno. Kada se uvodi takva promena, najčešće institucije kao što su komercijalne banke prikupljaju novčanice i kovanice i zauzvrat izdaju one sa novim izgledom. Možda će biti određen rok za predaju starog novca ili krajnji datum do kada on važi kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Teme