Podsticaji

OD 500 do 5.000 evra Dodatni novac iz budžeta za subvenciju kupovine vozila na električni i hibridni pogon

Foto: Pixabay.com

Tražnja za subvencijama za nova vozila na električni ili hibridni pogon je uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara, pa su odvojena dodatna sredstva iz budžeta za ove namene, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministarstvo je podsetilo da treću godinu zaredom subvencioniše kupovinu ovih vozila u cilju podsticanja korišćenja ekološki prihvatljivog vida transporta.

Subvencije se dodeljuju po posebnoj uredbi koju Vlada Srbije donosi posebno za svaku godinu, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja stanja životne sredine.

Pravo na subvenciju za kupovinu eko-vozila mogu da ostvare građani, pravna lica i preduzetnici koji podnesu zahtev najkasnije do 31. oktobra tekuće godine, a iznos subvencije kreće se od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od vrste vozila.


U 2020. godini subvencionisana je kupovina 112, a u 2021. godini 446 novih vozila. Ukupan broj subvencionisanih vozila u ovoj godini je 625, što predstavlja najveće interesovanje do sada za podsticaje za kupovinu eko-vozila, navodi se u saopštenju i dodaje da će podsticaji države biti nastavljeni i naredne godine.

Teme