Osiguranje

6. Srpski dani osiguranja „Nije sve u svoje vreme, već sve u tvoje vreme“

U prisustvu velikog broja predstavnika osiguravajućih kuća, banaka i državnog sektora, na Zlatiboru su otvoreni 6. Srpski dani osiguranja pod nazivom „Nije sve u svoje vreme, već sve u tvoje vreme“. Najveći skup iz oblasti osiguranja, svečano je otvorila guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.


Po najvažnijim pokazateljima u prethodnih 10 godina, industrija osiguranja beleži natprosečan rast, kako je na početku istakla Jorgovanka Tabaković.
„Brojevi govore da smo na pravom putu i da smo u oblasti osiguranja kreirali stabilne uslove i rezerve kao odgovore na izazove u periodu krize. Кao regulator, odnosno institucija koja deluje u opštem interesu, zadovoljni smo što su društva za osiguranje pokazala spremnost da u postojećim globalnim okolnostima doprinesu očuvanju stabilnosti i životnog standarda građana. Mogu da istaknem kao guverner NBS da smo u protekloj deceniji ispunili svoj zakonski mandat i ostvarili ciljeve koji su propisima stavljeni ispred nas. Кonkretno iznosi kapitala, ukupne imovine, tehničkih rezervi i premije životnih osiguranja više su nego udvostručeni, kao i iznos rešenih šteta, takođe udvostručen, sa 27 na 56,8 milijardi dinara“, istakla je Jorgovanka Tabaković.

Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije


Prema rečima guvernera NBS, ukupna premija osiguranja povećana je sa 61,5 milijardi dinara u 2012. godini na 119,4 milijarde dinara u 2021. godini, a premija životnih osiguranja sa 11,9 milijardi dinara na 27, 1 milijardu dinara.

„Ono što rezultatu daje poseban značaj je i to što je u uslovima dodatnog otežanog poslovanja izazvanog globalnom neizvesnošću tokom ove godine stabilnost sektora osiguranja očuvana. Tome se nadamo i u budućem peridu, a mi ćemo kao NBS i dalje omogućavati nesmetano funkcionisanje naše privrede i našeg finansijskog sistema, a to, pored ostalog, podrazumeva zdravo tržište osiguranja, uz istovremenu zaštitu građana u korišćenju usluga osiguranja“, naglasila je Tabaković.


U tom smislu NBS je dala impuls za potrebna unapređenja na tom tržištu, a to je npr u oblasti prodaje životnog osiguranja – odgovarajući način provere zdravstvenog stanja osiguranika pre njegovog prijema u osiguranje, zatim ispravljanje određenih propusta u načinu informisanja i ugovaranja kolektivnog osiguranja penzionera, kao i kada je reč o najmasovnijem obaveznom osiguranju – a to je osiguranje od autoodgovornosti.


„Кao regulator sektora osiguranja u maju ove godine usvojili smo Odluku o primeni faktora pola u delatnosti osiguranja kojom se sprovode odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti, što praktično znači da društva za osiguranje ne mogu da koriste faktor pola koji dovodi do razlika prilikom izračunavanja premija i naknada“.

Ivana Soković

Tržište osiguranja ostvarilo je značajan rast, prema rečima Duška Jovanovića, generalnog sekretara Udruženja osiguravača Srbije:
„Tržište osiguranja ima značajan rast od gotovo 13 odsto u prvih devet meseci ove godine u odnosu na prethodnu. Uspeli smo u doba pandemije da imamo relativno korektan rast od oko 8,9 procenata. Osiguranje je za razliku od ostalih industrija dosta dobro prošlo u doba pandemije. Više od milijardu evra je prošle godine bila ukupna premija, ali bih naglasio da je od toga više od 600 miliona evra isplaćeno štete, ali društva osiguranja su akumulirala više od dve milijarde evra, od čega se značajna sredstva ulažu u državne obveznice, dobar deo u poslovne banke, a jedan manji u nekretnine“.


O situaciji koja je poslednjih meseci bila oko autoosiguranja Jovanović objašnjava:
„Poslednje poskupljenje bilo je 2014.godine. Prihvatili smo kao industrija osiguranja sugestije Narodne banke Srbije da se potrudimo da zajedno pokušamo da ublažimo efekat inflacije u našoj zemlji. U narednom periodu to poskupljenje predstoji, skočile su isplate šteta, cene rezervnih delova, kao i sve druge cene koje se odnose na našu industriju, ali ovog puta biće u adekvatnoj komunikaciji sa NBS“.

Na otvaranju 6. Srpskih dana osiguranja, Ivana Soković, predsednica UO Udruženja osiguravača Srbije istakla je da je domaći sektor osiguranja, uprkos takvim prilikama, sačuvao stabilnost i ostvario nominalni rast.


„U protekloj godini srpsko tržište osiguranja uspelo je da pređe milijardu evra ukupno fakturisane premije. Prema preliminarnim podacima Privredne komore Srbije, za prvih devet meseci ove godine ostvaren je rast premije od 12,2 odsto: u neživotnim osiguranjima 14 odsto, a u životnim više od 4 odsto. Učešće premije osiguranja u BDPu iznosi 2 odsto i, prema ovom pokazatelju, zauzimamo 63. mesto u svetu. Premija po glavi stanovnika iznosi 175 američkih dolara, što nas svrstava na 62. mesto svetske rang-liste. Iako su navedeni pokazatelji ohrabrujući, moramo uložiti još mnogo napora kako bismo se približili najrazvijenijim tržištima osiguranja“, zaključila je Soković i skrenula pažnju na nužnost saradnje države, regulatora i društava za osiguranje u cilju daljeg rasta i razvoja sektora osiguranja.


Tokom prvog dana konferencije Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije predstavio je potencijale za saradnju ove institucije i osiguravača, dok je Željko Radovanović, v.d. direktora Uprave za SPN govorio o rizicima pranja novca i finansiranje terorizma u delatnosti osiguranja. Belgijski profesor i advokat Кarel Van Hule bavio se uticajem pandemije izazvane korona virusom na industriju osiguranja.


Učesnici konferencije govorili su i o održivosti tradicionalnog modela osiguranja života u savremenim uslovima, kao i o uticaju svetske inflacije na sektor osiguranja i koliko će to biti izazov u narednom periodu.

Drugi dan Srpskih dana osiguranja pokrenuće teme veštačke inteligencije u službi smanjenja broja nesreća na putevima, sinergije moderne tehnologije i osiguranja.
Na okruglom stolu „Saradnja osiguravača i posrednika, trendovi i izazovi“, učestvovaće Sandra Vučurović, direktor Marsh, Mirko Matijević, zamenik direktora ACB, Nikola Đukić, predsednik IO Unika osiguranja, dok će moderator biti Jan Janac, Respect IBS.


Кonferencija će biti zatvorena predstavljanjem zaključaka koje će izložiti Frančesko Masci, predsednik IO DDOR osiguranja.

Teme