Digitalizacija

Kako do eID broja – odlazak u poštu

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji mogu, ukoliko nisu ranije, da preuzmu svoj eID broj, što je prvi korak u uvođenju informacionog sistema „eAgrar“, a ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je da poljoprivrednici taj broj mogu da preuzmu u poštama širom Srbije i da je cilj uvođenja novog sistema da 450.000 poljoprivrednih gazdinstava pređe na digitalno vođenje posla.

Ministarka Tanasković je gostujući na RTS-u, objasnila da poljoprivrednici već godinama mogu da preuzmu eID broj u poštama i da, ako je neko fizičko lice za bilo koje druge potrebe eUprave podiglo eID broj i registrovalo se u eUpravi, može da koristi taj isti broj i nema potrebe da ponovo ide da se registruje.

Prvi korak – Šta je eID broj

„Oni poljoprivredni proizvođači koji to dosad nisu uradili, mogu da odu u najbližu filijalu Pošte. To je jedan papirić sa osnovnim podacima, ime, prezime i matični broj, kodovi i pasvord na osnovu kojih će se oni dalje registrovati“, navela je Tanasković.

Ministarka je rekla da poljoprivrednici koji nemaju računar ili pametni telefon mogu da odu do najbliže policijske stanice, gde će im ti isti kodovi biti uneti u čip lične karte.

Ko nema pametan telefon mora da poseduje ličnu kartu sa čipom

Tanasković je pozvala sve poljoprivrednike koji nemaju ličnu kartu sa čipom da je izvade, pošto će im biti potrebno zbog uvođenja eAgrara, dodajući da je za dobijanje eID broja potrebna samo lična karta, pošto je to zapravo elektronska lična karta i da će se na osnovu toga identifikovati fizička lica.

Ministarka je istakla da su prednosti sistema eAgrar brojne, a pre svega se odnose na to da će procedure biti značajno pojednostavljene.

Lakši postupak do subvencija

Tanasković je kao primer navela da poljoprivredni proizvođači sada da bi uopšte konkurisali za bilo koju subvenciju, treba da daju 89 podataka, a mnogi od tih podataka se ponavljaju na nekih osam, devet obrazaca.

„Toga više neće biti. Oni će sada moći da onlajn pristupe svom nalogu i da se registruju, odnosno da sve potrebno vezano za subvencije, za praćenje stanja, za izmene stanja svog poljoprivrednog gazdinstva, moći će da urade onlajn“, kazala je Tanasković.

Drugi korak – Kako se ulogovati

Ministarka je naglasila da je preuzimanje eID broja samo prvi korak i da je za to ostavljeno dovoljno vremena, a da će u drugom koraku, zaposleni u poljoprivrednim stručnim službama pomoći svima koji nisu sigurni kako da se uloguju.

„Nema nikakve panike, ako nemate neku mlađu osobu, pričamo o našim starijim poljoprivrednim proizvođačima, negde u blizini, sigurniji ste da to neko drugi odradi, dođite slobodno u poljoprivrednu stručnu službu, mislili smo o svemu, i oni će to uraditi za vas“, rekla je Tanasković.

Poručila je da se nada da poljoprivrednici razumeju da će uvođenjem novog sistema njima biti lakše, ali i navela da će administracija biti mnogo brža i da je ideja da poljoprivrednici više ne obilaze šaltere.

Bez obilaska šaltera

„Mi ćemo sve to negde na kraju, kada se u potpunosti bude uveo eAgrar imati dostupno u svim registrima, kontrole ćemo moći da vršimo sami. Administracija će biti brža u obradi zahteva i u isplati. To je, na kraju krajeva, krajnji cilj. Ideja jeste da mi u godini u kojoj meru objavimo, u toj godini obradimo i pustimo sredstva našim poljoprivrednim proizvođačima“, poručila je Tanasković.

Teme