Organska poljoprivreda

Srpska organska hrana na Međunarodnom sajmu BIOFACH od 14. do 17. februara

Srpski organski proizvođači će se, tradicionalno, petu godinu zaredom predstaviti u okviru Nacionalnog štanda Srbije na Međunarodnom sajmu organske hrane BIOFACH koji se održava od 14. do 17. februara 2023. godine u Nirnbergu (Nemačka).

Svoju izvoznu ponudu predstaviće kompanije MENEX iz Kruševca, ECOAGRI SERBIA iz Bele Crkve, MASTER FOOD iz Užica, FRUTORGA iz Prokuplja, MEDINO iz Krnjeva, BMD, DRENOVAC i YUGOTREJD iz Arilja, ORGANIK FRUIT TRADE iz Šapca, ITN GROUP iz Beograda, AGRO-BIS iz Blaca i ES KOMERC iz Prijepolja. Posetiocima i potencijalnim poslovnim partnerima naše kompanije ponudiće širok asortiman proizvoda od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća i povrća, voćnih pirea, sušenih pečuraka, do proizvoda od žitarica, organskih testenina, voćnih namaza i organskog meda. 

„U proteklih nekoliko meseci naši izlagači bili su posvećeni pripremi za nastup na sajmu BIOFACH2023, uz posebnu podršku Privredne komore Srbije i Švajcarskog programa za promociju izvoza (SIPPO)“, kaže Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova PKS.


Fokus priprema za nastup bio je na održivosti i promociji održive proizvodnje. Kompanije su stekle uvid u sve segmente proizvodnog procesa u globalnim lancima snabdevanja, od pripreme sirovine do pakovanja za koje su zainteresovani inostrani kupci, navela je Lalović. Na Nacionalnom štandu biće organizovano više događaja  pod nazivom  „Partnerstvo za održivost“, koji će biti prilika da ugostimo partnere i kupce iz Skandinavije, Švajcarske i Nemačke,  promovišemo proizvodnju srpskih organskih proizvođača, kao i da naučimo više od lidera održivosti, kao što su skandinavske zemlje, ukazala je ona.

BIOFACH je najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje i održava se pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), čiji je član i PKS. Tradicionalno se tokom četiri dana trajanja sajma održavaju konferencije, seminari i radionice, koji čine jedinstvenu platformu za razmenu znanja, informacija i profesionalnog umeća među proizvođačima, kupcima, dobavljačima i ostalim zainteresovanim stranama za inovativne proizvode i usluge iz organskog sektora.

Teme