Banke

Odbor direktora EBRD i Savet stranih investitora Srbije o nastavku saradnje na unapređenju poslovne klime u Srbiji

UO Saveta stranih investitora održao je sastanak sa članovima Odbora direktora EBRD, koji su bili u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. EBRD, kao institucionalan član UO Saveta stranih investitora Srbije, ima važnu ulogu u kreiranju predvidivog, stabilnog i održivog poslovnog i investicionog okruženja.

U fokusu razgovora između ostalih tema, bila je problematika uticaja potencijalnog nedostatka radne snage na ekonomske aktivnosti u Srbiji, potrebe za unapređenja radno-pravnog zakonodavstva, kao i pitanja energetske zavisnosti Srbije i značaja stabilnosti u energetskom sistemu za poslovnu i investicionu aktivnost u zemlji, te važnost nastavka reformi uz nužnu korporatizaciju javnih preduzeća. Pored toga, posebna pažnja je posvećena analizi zdravstvenog sistema, značaju digitalizacije u zdravstvu (E zdravstvo), ali pitanjima snabdevanja tržišta (inovativnim) lekovima, perspektivi razvoja regenerativne poljoprivre i njene važnosti za proizvodnju hrane.

„Želimo da nastavimo da radimo sa Savetom stranih investitora i njihovim članicama na stvaranju još boljih uslova za strane investitore i njihovom privlačenju da ulažu u Srbiju. EBRD je najveći institucionalni investitor u Srbiji, a takođe pružili smo veliku podršku Vladi u cilju poboljšanja poslovnog okruženja, od reformisanja javnih preduzeća do digitalizacije i unapređenja rada inspekcijskih službi. Jedan od glavnih projekata na kojem trenutno radimo sa Vladom je uvođenje aukcija za obnovljivu energiju. To bi trebalo da pomogne u stvaranju konkurentskog okruženja, kao i da privuče više investitora u ovaj sektor, sa krajnjim ciljem povećanja udela čiste energije u zemlji” naglasila je Eva Kasel, direktorka EBRD za Švedsku, Island i Estoniju.

Na sastanku je dogovoreno da Savet stranih investitora i EBRD intenziviraju saradnju na unapređenju poslovne i investicione klime u Srbiji  kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti na dobrobit građana Srbije. Takođe, istaknuto je da je kako je Srpska ekonomija duboko integrisana u EU, kao i da evropski put Srbije nema alternativu. Odbor direktora predstavlja 73 akcionara EBRD-a: 71 zemlja plus EU i EIB, čija je ključna uloga odobravanje investicionih projekata, strategija i politike EBRD.

Domaćin sastanka bio je Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan, dok su delegaciju Odbora direktora EBRD činili Eva Kasel, direktorka za Švedsku, Island i Estoniju, Rosmare Šlup, direktorka za Švajcarsku, Ukrajinu, Lihtenštajn, Turkmenistan, Srbiju, Crnu Goru i Uzbekistan, Dušan Zarubica, savetnik za Švajcarsku, Ukrajinu, Lihtenštajn, Turkmenistan, Srbiju, Crnu Goru i Uzbekistan, Hose Brito, direktor za Portugal, Grčku, San Marino i Indiju, Majkl Ofer, direktor za Nemačku, Katarina Alen, zamenik direktora za SAD, Katarina Tuk, direktor, Australija, Južna Koreja, Novi Zeland i Egipat, Keiko Futami, zamenik direktora za Japan, Jan Wiljem van den Wal Bake, zamenik direktora za Holandiju, Kinu, Mongoliju, Severnu Makedoniju i Jermeniju, Šon Li, zamenik direktora za Australiju, Južnu Koreju, Novi Zeland i Egipat.

Teme