Inovacije

Institut Biosens otvorio novu zgradu za naučnike i startapove – Prva u Evropi sa posebnim antivibracionim rešenjem jezgra

Novu zgradu Instituta BioSens u Novom Sadu svečano je otvorila evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, direktorom Instituta BioSens Vladimirom Crnojevićem i rukovoditeljkom projekta ANTARES Vesnom Bengin.


Zahvaljujući sufinansiranju EU, novi kapaciteti i visokosofisticirana oprema omogućiće jačanje naučnog potencijala Instituta i transformaciju u Evropski centar izvrsnosti, sposoban da sprovodi najnaprednije projekte primenjive na svetskom nivou, saopšteno je iz delegacije EU u Srbiji.
BioSense pokazuje da su poljoprivreda i biotehnologija suštinski sektor našeg svakodnevnog života. Sa novim načinom inovacija možemo bolje da povežemo nauku sa inovacijama i obrazovanjem, a sve to kroz Centar za izvrsnost, lidersku ulogu i talenat“, rekla je na otvaranju komesarka Gabrijel.

Sa specifičnim antivibracionim karakteristikama, ovo je prva zgrada ove vrste ikada izgrađena u Srbiji koja omogućava primenu visoko osetljive opreme za razvoj senzora, mikro i nano tehnologija. BioSens predstavlja jedini evropski centar izvrsnosti van EU, istakla je premijerka Brnabić.

„Digitalna poljoprivreda je sinergija između tehnologije i poljoprivrede, ono što je neophodno u vremenu klimatskih izazova kako bismo obezbedili da poljoprivreda bude održiva, da daje bolje rezultate i da mi kao država, uz pomoć nauke i naučnih instituta, damo adekvatnu podršku našim poljoprivrednicima kako bi bili konkurentni u budućnosti“, izjavila je Brnabić.

EU finansira Institut BioSens preko projekta ANTARES grantom u vrednosti od 14 miliona evra iz programa „Širenje izvrsnosti i proširenje učešća“ Horizonta 2020. Vlada Srbije je doprinela sa još 20 miliona evra, koji su delom obezbeđeni kroz kredit Evropske investicione banke od 18 miliona evra. Ovaj iznos posvećen je razvoju istraživačke infrastrukture poput nove zgrade Instituta i najsavremenije naučne opreme.


Direktor BioSens instituta Vladimir Crnojević ocenio je da otvaranje nove zgrade predstavlja novu eru naučno-istraživačkog rada u Srbiji, koja je sada u zamahu.

„Danas mi otvaramo novo poglavlje sa novim laboratorijama za vrhunski rad u domenu mikro i nanotehnologije, fenotipizacije, imamo i veliki data centar koji će podržati veštačku inteligenciju, satelitsku sliku, bioinformatiku i sve ono što donosi budućnost“, objasnio je značaj novog objekta i svega što se u njemu nalazi“, istakao je direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević.

Koordinatorka ANTARES projekta, koji kroz program Horizont 2020 finansira Evropska unija, prof. dr Vesna Bengin, istakla je značaj instituta u sprečavanju odliva naučnika iz Srbije, koja je prepoznata kao naučna destinacija.

„Na konkurse koje objavljujemo javljaju se vrhunski istraživači iz celog sveta koji dolaze ovamo i grade svoje karijere ovde. Studenti u Srbiji menjaju svoje obrazovne profile i biraju smerove kako bi se lakše zaposlili na Institutu Biosens”, rekla je profesorka Bengin.

U Institutu BioSens danas ima više od 140 zaposlenih, a zahvaljujući novoj infrastrukturi i najsavremenijoj opremi koji su finansirani kroz projekat ANTARES, očekuje se da institut potpuno popuni svoje kapacitete od 250 zaposlenih.
Ova zgrada je jedna od tehnološki najsloženijih objekata u Srbiji i prva u Evropi sa posebnim antivibracionim rešenjem jezgra koje je otporno na vibracije.


Sledeći korak u digitalnom razvoju je digitalna poljoprivreda, koji predstavlja multidisciplinarni projekat u širem regionu, saopšteno je iz Vlade.

Teme