Info

Otvoren 90. Međunarodni poljoprivredni sajam

Foto: Danijela Nišavić

Devedeseti Međunarodni poljoprivredni sajam održava se od 20. do 26. maja u Novom Sadu i na njemu nastupa više od 1.100 izlagača iz 26 zemalja.

Otvaranje 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

Najskuplji traktor na poljoprivrednom sajmu, kako je najavio generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, biće traktor Case IH Steiger 500, koji košta 462.000 evra plus PDV.

Biće izložen i specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 čija je osnovna cena 670.000 evra plus PDV, i najavljena je premijera žitnog kombajna, guseničara Fendt IDEAL 8, koji će biti ujedno i najskuplji žitni kombajn na sajmu čija je vrednost oko 700.000 evra plus PDV.

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas u Novom Sadu da je poljoprivreda među prioritetima vlade i da vlada trenutne probleme sa poljoprivrednicima pokušava da reši mirno, kroz razgovore.
– Srpski domaćini proizvode visoko kvalitetnu hranu koja zaslužuje da se nađe na tržištima sveta i zbog toga je jedan od zadataka vlade da pronalazi nove kupce – kazala je Tanasković na otvaranju jubilarnog 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će i ove godine biti pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, Izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, sa oznakom „Srpski kvalitet“ i zanatskih piva.

Ove godine, zbog opasnosti od afričke kuge, na izložbi neće biti svinja.

Cvetković je najavio da će u nedelju biti održano takmičenje u preponskom jahanju, a biće održani Dan stočara i Dan voćara.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da je ovogodišnja zemlja partner Italija.

„Italija će na prostoru od preko 500 kvadratnih metara nastupiti sa najvažnijim preduzećima iz oblasti agrara. Organizovali smo i kulturni program koji će trajati tokom čitavog Poljoprivrednog sajma, a u tome nam je pomogao Italijanski institut za kulturu“, kazao je Cvetković.

Teme