Stočarstvo

Atrakcija BIK JABLAN za dve godine dogurao do 1.170 kilograma, dnevno po 1,4 kilograma dobija na kilaži

Bik Jablan na Novosadskom sajmu poljoprivrede Foto: Danijela Nišavić

Za dve godine bik Jablan sa Salaša Crnobarskog u Mačvi gazdinstva Jeremić dobio je na kilaži i sada ima 1.170 kilograma. Ovogodišnja je atrakcija 90. jubilarnog Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Do njega Beliša, lakši za 100 kilograma. Obojica su ponos njihovog vlasnika Radenka Jeremića koji zajedno sa dva sina Draganom i Tomom ima farmu sa 400 grla.

Prošle godine, na Sajmu je bio sa Velišom koji je imao 1.700 kilograma. Godinu pre toga sa Mališom teškim 1.710 kilograma. Oni su tada imali šest godina.

Radenko Jeremić

„Eto šta je genetika, jede isto ko drugi a ovoliko naraste. Izdvojili su se još kao telad“, priča za Plodnu Zemlju Radenko.

Da bi dobio bika od skoro dve tone on mora da bude star šest godine. Kada su dvogodišnjaci najviše i napreduju, po kilogram do 1,4 kilogram najviše, a onda se to postepeno smanjuje da bi u šestoj godini sa kilažom stalo.

„Dnevno pojede bar 10 do 12 kilograma koncentrata sa miksovanom hranom i oko 9 kilograma sena“, kaže Radenko.

Bikovi Beliša i Jablan

I Jablan i Beliša, i pre toga Veliša su domaći simentalci. U Radenko je stočarstvu oduvek, a aktivno kada je završio srednju školu. Priseća se kada su gajili dva, pa četiri bika, držali po četiri krave, četiri bika i toliko junadi. Polako se stado razmnožavalo, a od 2000 godine i raslo. Tada su imali 100 grla, danas i do 400.

„Ne vredi ni pričati, niti „mlatiti praznu slamu“, nikad seljaku nije bilo lako. Cena mesa sada jeste dobra za nas stočare, ali kupcima je skupo, a i kad pogledate koliko je porasla cena kukuruza i sena, dođemo na isto, stojimo. Srećom, pa od hrane najveći deo mi proizvedemo na svojih 37 hektara i 15 hektara zemlje koju uzimamo pod zakup“.

Bik Veliša Foto: Danijela Nišavić

I tako. Od sajama do sajma, Radenko i njegovi bikovi privlače pažnju. Sledeće godine Jablan će biti i veći i teži…

Teme