Plodna zemlja

Obrazovanje iz urbane poljoprivrede za održivu budućnost

Foto: Danijela Nišavić

Od kraja 2022. godine pa sve do trećeg kvartala 2024. godine traje projekat pod nazivom: „Obrazovanje iz oblasti urbane poljoprivrede za održivu budućnost“ (“ Urban Farming Education for Sustainable Future „). Ovaj projekat finansira Evropska Komisija (European Commission), preko programa Erasmus+ za oblast edukacije odraslih (Cooperation partnerships in adult education (KA220-ADU)).

Pored Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organika” u implementaciji projekta učestvuju iz Severne Makedonije Forum – Centar za strateška istraživanja i dokumentaciju Forum-CSRD / Форум-ЦСИД koja je liderska organizacija, pored koje su još uključene i Udruga “Eko-Zadar“ (Hrvatska) i Bugarska škola politike „Dimitrij Panica“ Bulgarian School of Politics „Dimitry Panitza“. Navedene organizacije zajedno sarađuju u razvoju inovativnih obrazovnih resursa koje će koristiti zainteresovani građani, pružaoci obrazovanja odraslim osobama, obrazovne institucije i lokalna udruženjima građana koja rade u oblasti životne sredine i urbane poljoprivrede.

U prvom redu je cilj da se svi zainteresovani upoznaju sa metodama koje se koriste u urbanoj poljoprivredi, ali i njenim značajem kako za pojedinca, tako i za društvo u celini. Ova vrsta poljoprivrede je naročito dobila na značaju po pojavi pandemije korona virusa (COVID-19), koja je na prvom mestu u određenom delu uspela da otkloni problem nastao u nemogućnosti dopreme hrane na uobičajen način. S tim u vezi, ona postaje u poslednje vreme sve popularnija, posebno u potrazi za inovativnim idejama za rešavanje društvenih i ekoloških izazova u gradovima i iznalaženja načina za ublažavanje efekata ekoloških, ekonomskih, socijalnih i prehrambenih problema. Naročito je interesantna za promociju socijalne inkluzije marginalizovanih, posebno osetljivih društvenih grupa.

Neki do sada ostvarenih rezultata:

Studija o urbanoj poljoprivredi („Baseline study on urban farming“): Ova studija je polazna tačka projekta. Svrha ovog istraživanja je da pokaže kako urbana poljoprivreda ima obrazovni, ekonomski, socijalni i ekološki uticaj na društvo, te kako ona kao takva motiviše uključivanje šire zajednice. U studiji su korišćeni kvalitativni i kvantitativni pristupi da bi se razumeo uticaj urbane poljoprivrede. Na osnovu početnih analiza doneti su zaključci o trenutnom stanju i neophodnim preduslovima za uspostavljanje i/ili širenje urbane poljoprivrede u četiri države učesnice projekta. Studija ističe veće inicijative u regionu kao primere uspešnih priča.

Videa u vezi različitih aspekata urbane poljoprivrede. U videima, možete dobiti više informacija o tome kako da brzo i efikasno kompostirate biljne ostatke koristeći Berklijev metod toplog kompostiranja, te kako da proizvedete vermikompost ili glistenjak. Potom koje su to urbane prakse, odnosno analize lokacije, te uspostavljanje parametara za formiranje vrta (bašte), kako izgleda priprema i nega zemljišta, načini setve/sadnje, o malčiranju, načini korišćenja vode i zalivanje. Naučićete kako se prave kuglice od semena, tehniku koju je popularizovao Masanobu Fukuoka, kao i kako da očuvate stare autohtone sorte semena. Možete videti kako se koriste biljni preparati (pripravci) na bazi lekovitog bilja za prihranu i zaštitu bilja u urbanoj poljoprivredi. Pored biljne urbane poljoprivrede, možete čuti više informacija o prednostima bavljenja urbanog pčelarstva. Kroz video materijal dati su primeri nekoliko urbanih bašti u Severnoj Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj, kao i rad udruženja koja su se u prethodnom periodu bavila urbanom poljoprivredom.

U narednim mesecima biće objavljeni Priručnik o urbanoj poljoprivredi i Kurikulum za istu. Ovaj materijal ćete moći videti na društvenim mrežama Serbia Organike, kao i na društvenim mrežama partnerskih organizacija na projektu.

Teme