Plodna zemlja

PROJEKAT ČUVARI ZDRAVLJA ZEMLJIŠTA Kako na jednostavan i ekonomičan način meriti i analizirati zdravlje zemljišta na svojim parcelama

Na prvoj edukativnoj radionici koja je održana u okviru projekta Čuvari zdravlja zemljišta, učestvovao je veliki broj poljoprivrednika koji su i zvanično postali građani-naučnici. Naime, nakon radionice oni su potpisali saglasnost za učešće u projektu u okviru koga će, uz podršku stručnjaka sa Instituta BioSens iz oblasti agroekologije, održive poljoprivrede i biologije, u naredne dve godine, naučiti kako da na jednostavan i ekonomičan način mere i analiziraju zdravlje zemljišta na svojim parcelama.

Institut BioSens je do sada dao svoj doprinos prikupljanju podataka i istraživanju zdravlja zemljišta kroz razvoj robota za uzorkovanje i analizu zemljišta, a sada će, kroz projekat Čuvari zdravlja zemljišta u svoja istraživanja uključiti i građane i na taj način dodatno uticati na razvoj društvene svesti o značaju ove teme, rekao je, otvarajući radionicu, pomoćnik direktora Instituta BioSens, dr Oskar Marko.      

Prva u nizu edukativnih radionica, koja je organizovana uz podršku Provredne komore Vojvodine i ostalih partnera, predstavlja prekretnicu u angažovanju poljoprivrednika kao aktivnih učesnika u naučnim istraživanjima o zdravlju zemljišta. Tokom događaja, u okviru koga su održana interaktivna predavanja, ali i praktične demonstracije, poljoprivrednici su se upoznali sa najnovijim agroekološkim konceptima, principima održive poljoprivrede, i metodama praćenja indikatora zdravlja zemljišta.

Radionica nije bila samo prilika za učenje i razmenu iskustava, već i početni korak ka stvaranju zajednice građana-naučnika i podizanju svesti poljoprivrednika o važnosti praćenja zdravlja zemljišta, kao neobnovljivog prirodnog resursa. Posebnost ovog projekat jeste u tome što ćemo poljoprivrednicima pružiti alate, materijale i znanja potrebna za samostalno praćenje i tumačenje pokazatelja zdravlja zemljišta, izjavila je koordinatorka projekta dr Jelena Jović, sa Instituta BioSens.

Ovakav pristup ne samo da unapređuje individualne poljoprivredne prakse, već doprinosi i celokupnom ekosistemu i zajednici, promovišući održivu poljoprivredu i zaštitu našeg prirodnog okruženja

Projekat Čuvari zdravlja zemljišta finansira Centar za promociju nauke, a sprovodi ga Institut BioSens u saradnji sa partnerima. Današnja radionica bila je inicijalni događaj, koji je pokazao da postoji veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača da unaprede znanja I poljoprivredne prakse u Srbiji. Tokom trajanja projekta biće održano više sličnih radionica na kojima će učesnici imati priliku da se upoznaju sa metodama za procenu plodnosti zemlje i da nauče kako da sami prate i tumače pokazatelje zdravlja zemljišta na svojim parcelama.

Teme