Info

RAKIJA NAS SPAJA U Kragujevcu 4. Šumadijski festival rakije 2. decembra

4. Šumadijski festival rakije biće održan u subotu, 2. decembra 2023. godine, u Кragujevcu, u Exclusive Event Centru. Rakija nas spaja i ove godine u srcu Srbije, na ekskluzivnom mestu sa ekskluzivnim izlagačima. Među izlagačima, 34 destilerije iz cele Srbije i gosti iz Severne Makedonije, vrhunski proizvođači svih vrsta voćnih rakija, kao i 4 predstavnika prateće industrije, proizvodnje buradi i staklene ambalaže i svega onoga što prati proizvodnju i prodaju proizvoda. Podršku konzumaciji i pravom doživljaju ukusa daće i izlagači hrane, ukupno 10 izlagača, delikatesnih proizvoda od mesa, testa i različitih vrsta sireva. Ukupno oko 50 izlagača.

Organizatori su Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Gradska turistička organizacija „Кragujevac“, pokrovitelj Grad Кragujevac.
Manifestacija će biti otvorena za poslovne goste od 13 do 16 časova, a za posetioce od 16 do 22 časa. Cena ulaznice je 800 dinara, a ove godine će degustacione čašice moći da se iznajme uz kauciju. Osim uživanja u degustaciji premijum proizvoda, posetioci će imati priliku da uživaju u muzičkom programu Irvy benda, dok će edukativnu dimenziju Festivala upotpuniti stručni sadržaji u terminu od 15 do 16 časova.


Jedan od glavnih ciljeva manifestacije je podizanje nivoa rakijske kulture i bolja pozicioniranost destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda. Osim toga, ovo je i jedna od aktivnosti koje doprinose razvoju i promociju jedinstvenog turističkog proizvoda «šumadijska rakijska tura», koji organizatori razvijaju i plasiraju na turističko tržište.
Na festivalu će i ove godine biti uručene nagrade za najbolje plasirane rakije na Petom ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija, koje je u organizaciji Asocijacije i uz podršku Centra za strna žita i razvoj sela i grada Кragujevca sprovedeno 10. novembra.

Program:


13.00 Početak rada Festivala
14.00 Svečano otvaranje
14.30 Dodela nagrada za najbolje na 5. Šumadijskom ocenjivanju rakije
15.00 Panel diskusija: Značaj kooperacije za razvoj proizvodnje rakije i promocija projekta „Destilati za destilerije“

Teme