Banke

U PKS 13. decembra MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU

Foto: PKS/Boban Ristić

U cilju osnaživanja i daljeg jačanja ženskog preduzetništva u Srbiji, Privredna komora Srbije će 13. decembra organizovati međunarodnu konferenciju o ženskom preduzetništvu „Žene preduzetnice-snaga ekonomije“, najavila je Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

Simanić je na konferenciji za medije rekla da su Vlada Srbije, država i Privredna komora Srbije posvećeni unapređenju ženskog preduzetništva u našoj zemlji.

„Cilj nam je da imamo što veći broj uspešnih dama. U Srbiji je trećina preduzeća i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena, što pre 10 ili 15 godina nije bio slučaj. Tada smo imale slučaj da su žene kretale u biznis iz nužde, danas se ta situacija značajno promenila, danas imamo žene koje su samosvesne, koje imaju dobru biznis ideju i dobar biznis plan, a koje znaju kako će svoju ideju da realizuju i koje su svesne koliko snažnu podršku imaju od države i PKS“, rekla je Simanić.

Kaže da je Srbija u evropskom proseku kada je reč o broju ženskih preduzetnica ali da im je i dalje potrebna snažna podrška za dalji razvoj:

„Zato ćemo sa UniKredit bankom organizovati međunarodnu konferenciju o ženskom preduzetništvu Žene preduzetnice: Snaga ekonomije, koja će se održati 13. decembra u PKS“.

Svetlana Bunčić, direktor za Identitet i komunikacije UniCredit banke, navodi da od početka poslovanja te banke u Srbiji kontinuirano podržavaju žensko preduzetništvo.

„U osnovi našeg poslovanja je ravnopravnost, inkluzija, različitost, i jedna smo od retkih kompanija koja može da se pohvali da na svaku poziciju imaju jednake šanse da dođu i muškarci i žene. Na upravljačkim pozicijama imamo 50 posto žena, a platne razlike svedene su na minimum kada je reč o nivou primanja muškaraca i žena na istim ili sličnim pozicijama“, ukazala je Bunčić.

Podsetila je da banka prepoznaje značaj preduzetništva za ekonomiju Srbije i da prethodnih meseci traje projekat „Nagrađujemo kada uspešno sarađujemo“ dok se 5. decembra očekuje proglašenje pobednika tog konkursa na kojem su učestvovala mala i srednja preduzeća i preduzetnici.

Katarina Beljić, preduzetnica i članica Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije ističe da PKS, kao i Vlada Srbije, sistemski podržavaju osnaživanje žena ističući da je mladim preduzetnicima neophodna, osim finansijske podrške, i savetodavna pomoć pri pokretanju i širenju biznisa.

Privredna komora Srbije organizovaće u narednom periodu niz zajedničkih aktivnosti sa UniCredit bankom u cilju daljeg unapređenja ženskog preduzetništva u Srbiji.

Teme