Preduzetništvo

KARAVAN ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA Prvi u Smederevskoj Palanci, gde su na čelu 40% preduzetničkog biznisa žene

Foto: Dejan Zrilić

Privredna komora Srbije (PKS) najavila je da 27. februara počinje realizacija projekta „Karavan ženskog preduzetništva – Na kafi sa preduzetnicama“, čiji je cilj podrška i ekonomsko osnaživanje malih biznisa koji vode žene.

„‘Karavan ženskog preduzetništva’, u prvoj fazi, biće održan u deset gradova i opština Srbije, a najpre u Smederevskoj Palanci gde su na čelu 40% preduzetničkih biznisa žene – rekla je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić na predstavljanju projekta.

Kako je istakla, projekat je namenjen podršci malim biznisima koji su u vlasništvu žena ili su na njihovom čelu žene, ali i biznisima koji će tek biti pokrenuti.

„Želimo da podstaknemo i što više žene koje do sada nisu ušle u preduzetnički posao da to urade“, kazala je ona.

Dodala je da će se ženama razgovarati šta im je problem u poslovanju, a PKS će predstaviti pomoć koju nudi preduzetnicama poput B2B sastanaka, edukacija, digitalizacije poslovanje, nastupa na sajmovima i izlaska na strana tržišta.

„Karavan ženskog preduzetništva“, prema njenim rečima, biće, nakon Smederevske Palanke, najpre održan u Novom Sadu, Nišu, nekim beogradskim opštinama, poput Surčina i Starog Grada, a zbog velikog interersovanja tek se pravi lista ostalih lokalnih samouprava gde će projekat biti realizovan.

Simanić je podsetila i da u Serbiji jedna trećina preduzetničkih biznisa je u valsništvu žena, što je i evropski prosek.

„Pre 10-15 godina imali smo situaciju da u Srbiji žene pokreću sopstveni biznis iz nužde, a sada to više nije situacija, zahvaljujući različitim aktivnostima Vlade Srbije, kao i PKS, danas imamo osvešćene žene sa jasnom vizijom i biznis idejom i dobrim biznis planom“, navela je ona.

Kako je kazala, ranije su se žene više opredeljivale za pokretanje uslužnih delatnosti, jer je to zahtevalo malo ulaganje, dok danas ulažu i u proizvodnju.

„Pre dve-tri godine počeli su i programi finansijske podrške namenjeni ženama preduzetnicama kroz koje one mogu da ostvare do 50% bespovratnih sredstava za sopstvene biznise“, rekla je Simanić.

Novinarka i komunikolog Tijana Prica precizirala je da će žene tokom „Karavana ženskog preduzetništva“ moći da od stručnjaka čuju detalje u vezi sa ekonomskim poslovanjem, digitalnim marketingoma, ali i će od gostujućih predavača, poput ginekologa, moći da se informišu o važnosti prevencije za zdravlje.

Dodala je da će se „Karavanu ženskog preduzetništva“ pridružiti i psiholozi, kao i motivacioni govornici i predavači koji će pričati i o umetnosti, modi, a žene će i od uspešnih preduzetnica moći da čuju njihova biznis iskustva, kako i kako uskladiti poslovne i porodične obaveze.

Predsednik Opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen kazao je da je do pre šest godina ta lokalna samouprava bila jedna od najzaduženijih u Srbiji, ali da je sada, nakon pomoći države, uspela da razvije infrastrukturu, ugosti strane investitore i vrati loklano preduzetništvo na privrednu mapu Srbije i da mu je drago što „Karavan ženskog preduzetništva“ počinje u toj opštini.

„Opština Smederevska Palanka trenutno ima oko 2.400 registrovanih privrednih subjekata, od čega su oko 400 privredna društva, a ostatak preduzetnici. Mi smo opština u kojoj su oko 40% preduzetnika žene, na šta smo ponosni“, istakao je on.

Teme