Info

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE Uništen zaplenjeni duvan

Više od 5 tona ilegalnog rezanog duvana, čak 3,5 tone duvana u listu, 26.000 boksova cigareta, 12.000 boksova motanih cigareta, 2 tone duvana za nargile i gotovo 1.200 pakovanja snus duvana, uništeno je u Smederevu, a zaplenom navedenih duvanskih proizvoda sprečena je šteta za budžet Republike Srbije od oko 200 miliona dinara, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je uništen duvan koji je zapljenjen u proteklom periodu.


„Država ima obavezu da finansira veliki broj javnih službi, poput školstva, zdravstva, policije, vojske, i sve se to finansira pre svega od akciza i poreza na promet, a svi ljudi koji kupuju cigare bez akciza „uzimaju“ novac od tih javnih službi koje služe svim građanima Srbije. Odlučni smo u nameri da stanemo na put svim oblicima sive ekonomije, i zato će naša država imati nultu toleranciju prema sivoj ekonomiji, a posebno kada je reč o trgovini duvanskim proizvodima“, rekao je ministar Momirović i dodao da se kupovinom na ilegalnom tržištu naši građani izlažu i zdravstvenim rizicima, budući da proizvodi kupljeni na crnom tržištu nisu prošli neophodne kontrole adekvatnih državnih inspekcija.

Od duvana koji je zaplenila Tržišna inspekcija napravljen je kompost – prirodno organsko đubrivo. Na taj način, od nelegalnih duvanskih proizvoda koji nanose izuzetnu štetu kako za republički budžet, tako i građanima, napravljeno je nešto što ima višestruku korist. Кompostiranje duvana je metoda koja je prvi put primenjena u Srbiji za uništavanje duvanskih proizvoda zaplenjenih na crnom tržištu i predstavlja ekološki najprihvatljiviji način zbrinjavanja otpada. Tokom ove akcije dobijeno je 7 tona najkvalitetnijeg đubriva pogodnog za organsku sadnju.

„Zahvalio bih se na saradnji kompanijama British American Tobacco, Japan Tobacco International i Philip Morris International koje su samo u prošloj godini uplatile u budžet Republike Srbije više od milijardu evra“, zaključio je Momirović.

Tri najveće duvanske kompanije, koje u Srbiji imaju i fabrike za proizvodnju duvanskih proizvoda, aktivno rade u partnerstvu sa državnim organima (naročito sa Tržišnom inspekcijom i policijom) na suzbijanju nedozvoljene trgovine i otkrivanju šverca, kroz razne projekte:

  • Regionalni projekat koji sprovodi Američka Privredna Кomora (AmCham), uz sponzorstvo duvanske industrije – Inovativni pristupi u suzbijanju nedozvoljene trgovine
  • Projekti NALED-a (posebno Savez za fer konkurenciju u okviru NALED-a), u kome učestvuju partnerski državni organi i predstavnici privrede
  • Projekti Кomiteta za borbu protiv nedozvoljene trgovine Saveta stranih investitora (FIC)
    JTI je u saradnji sa policijom i Fitosanitarnom inspekcijom razvio projekat „Satelit“, koji omogućava otkrivanje ilegalnih zasada duvana korišćenjem najmodernije tehnologije. Od 2017. do danas su svake godine rezultati iz godine u godinu bolji i ukazuju nam da su se nelegalni zasadi duvana smanjili za 99% od početka rada projekta „Satelit“.

Uništeno je ukupno 858 tona nelegalnih zasada duvana koji bi pričinili štetu budžetu Republike Srbije i postignuti su odlični preventivni rezultati u saradnji sa državnim organima, čime je prevenirana šteta po republički budžet u iznosu od 483 miliona evra. Samo u prošloj godini uništeno je 52,4 tona nezakonito zasađenog duvana.

Teme