Energija

RAZGOVOR KOMPANIJE NIS sa ministarkom energetike – glavna tema remont Rafinerije nafte Pančevo

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom kompanije NIS, predvođenom generalnim direktorom kompanije Кirilom Tjurdenjevim, a glavna tema sastanka bilo je praćenje aktivnosti na remontu Rafinerije nafte Pančevo.

Foto: Emilija Jovanović

Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe koja će pratiti sprovođenje dinamičkog plana za izvođenje remonta, a koju će činiti predstavnici relevantnih ministarstava, nadležnih inspekcijskih službi i predstavnika NIS. Budući da je pančevačka rafinerija jedan od najvažnijih energetskih objekata u Srbiji, u razgovoru je naglašeno da je posebno važno da provera stanja opreme pod pritiskom, kao i druge opreme i izvedenih radova tokom remonta budu u skladu sa svim relevantnim domaćim zakonskim propisima, kao i propisima EU.

„Praćenje realizacije planiranih radova i investicija važno je kako bi se umanjili rizici koji prate obimne i kompleksne aktivnosti na remontu. Sigurnost snabdevanja građana i privrede je naš prioritet i u te svrhe su obezbeđene i dovoljne zalihe za vreme trajanja remonta. Remont Rafinerije nafte Pančevo će unaprediti proces proizvodnje, obezbediti veću pouzdanost rada, i doprineti većoj zaštiti životne sredine i jačanju konkurentnosti domaće naftne industrije“, rekla je ministarka.

U najveći kapitalni remont u istoriji pančevačke rafinerije, koji će trajati do 17. aprila, biće uloženo oko 95 miliona evra, a na radovima će uz zaposlene u rafineriji biti angažovano više od 2.000 zaposlenih eksternih izvođača.

Teme