Info

„Rakija fest“ 12. maja u „Beogradskoj urbanoj destileriji“

Foto: Danijela Nišavić

Manifestacija posvećena rakiji i jakim alkoholnim pićima „Rakija fest“ ove godine biće održana 12. maja u „Beogradskoj urbanoj destileriji“ (Žorža Klemansoa 19), uz podršku Privredne komore Srbije.

„Rakija fest“ je tradicionalna manifestacija koja okuplja najznačajnije registrovane destilerije iz naše zemlje. Tokom događaja biće predstavljene najznačajnije informacije o tržištu jakih alkoholnih pića, tehnološke inovacije, a razgovaraće se o mogućnostima saradnje, izvoza i prodaje rakije. Stručni žiri u sastavu: Vladimir Vučetić, predsednik i članovi, Ljuba Urošević, Ljubiša Stanković, Ana Lapčević i prof. dr. Predrag Vukosavljević izabraće rakiju koja će poneti prestižnu titulu „Beogradski pobednik“, kao i najbolje rakije u više kategorija.

Misija „Rakija festa“ koji organizuje udruženje „Najjači ukusi Srbije“ jeste promocija i brendiranje rakije kao značajnog i tradicionalnog srpskog proizvoda prema standardima modernog tržišta. Ova manifestacija je posvećena unapređenju tehnologije proizvodnje rakije i podizanju kapaciteta malih destilerija kroz razmenu znanja i iskustva uspešnih igrača na tržištu. Izvoz jakih alkoholnih pića iz naše zemlje stabilno raste već godinama, a osim u zemlje regiona i Evropske Unije, rakiju izvozimo i u Kinu i Sjedinjene Američke Države, navodi se u saopštenju.

Izvoz jakih alkoholnih pića u 2023. godine veći je za 30,2% u odnosu na prethodnu godinu, i iznosi 4.606 tona od čega je rakija izvezeno 2.000 tona. U 2023. godini rakije od voća najviše su se izvozile u Crnu Goru, Hrvatsku, BiH, Nemačku i SAD. Izvoz u ovih pet zemalja čini 63,5% ukupnog izvozu rakija od voća. Tržišta na kojima je zabeleženo značajnije povećanje izvoza rakija od voća u 2023. godini u odnosu na 2022. su Slovenija, Severna Makedonija i Češka, a nova tržišta na kojima je zabeležen izvoz su Kongo i Island.

„Rakija fest“ počinje u nedelju 12. maja u 12 sati. Ulaz je uz kupljenu kartu omogućen svim zainteresovanim posetiocima, a u cenu ulaznice uračunata je i degustacija rakija svih izlagača.

Sve informacije o prijavi za izlagače i posetioce, mogu se naći na Internet stranici beogradskifestivali.rs

Teme