Inovacije

Uz pomoć MOBILNOG I UREĐAJA Plant-O-Meter znaćete da li su biljkama NEOPHODNI voda i nutrijentati, kao i DA LI SU ZDRAVE

Plant-O-Meter

Autor: Profesor dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens iz Novog Sada

Institut BioSens je razvio Plant-O-Meter, prenosivi uređaj koji biljke posmatra i van vidljivog dela spektra i u stanju je da ustanovi da li su pod stresom usled nedostataka vode ili nutrijentata i koliko su zdrave. Ovaj aparat ima povoljnu cenu, jer su naučnici Instituta uspeli da razviju inovaciju koja podrazumeva integraciju Plant-O-Metera sa pametnim telefonom uz korišćenje razvijene aplikacije. Precizno utvrđivanje stanja biljaka je jedan od najvećih izazova za poljoprivrednike, agronome i hortikultiriste te je upravo njima Plant-O-Meter i namenjen.

Kako smo došli na ideju

Primetili smo da komercijalno dostupni uređaji sličnog tipa namenjenih za procenu statusa biljaka optičkim putem, predstavljaju značajnu investiciju za poljoprivrednike budući da je njihova cena oko 20.000 evra. Usled visoke cene relativno mali broj poljoprivrednih proizvođače odlučuje se da priušti ovakve sisteme. Analizom postojećih rešenja na tržištu, došli smo do zaključka da je razlog visoke cene skupoceni prateći harver. Mi smo pronašli način da značajno snizimo cenu uređaja njegovom integracijom sa pametnim telefonom putem posebno razvijene aplikacije. Današnji pametni telefoni su veoma moćne sprave koje su dostupne širokoj populaciji i koje imaju mogućnost da izvedu zahtevne proračune i ustanove lokaciju putem GPS prijemnika. Dakle, imaju sve što je potrebno da zamene skupoceni hardver u komercijalno dostupnim sistemima.

Profesor dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta „BioSens“

Osnovne karakteristike uređaja

BioSense je razvio Plant-O-Meter, prenosivi uređaj koji biljke posmatra i van vidljivog dela spektra i u stanju je da ustanovi da li su pod stresom usled nedostataka vode ili nutrijentata i koliko su zdrave. Uređaj analizira biljke tako što sekvencijalno emituje povorke impulsa četiri talasne dužine: infracrvene, crvene, zelene i plave iz svog posebno razvijenog multispektralnog izvora i na svom detektoru prima spektar koji se reflektuje od biljke. Izmereni podaci se šalju putem bluetooth konekcije pametnom telefonu  koji  proračunava optičke vegetacione indekse koji su pokazatelji stanja biljke. Pored toga, uređaj beleži i lokaciju rezultata merenja. Kao rezultat ove procedure moguće je generisati mape preko 20 optičkih vegetacionih indeksa. Uređaj radi svoja očitavanja na razdaljini između 30 i 70 cm i pri tom je nezavisan od uticaja sunčevog zračenja. Budući da se u sklopu uređaja nalazi posebno razvijen izvor multispektralne svetlosti, merenja se mogu vršiti i danju i noću.

Primena Plant-O-Meter

Performanse Plant-O-Meter-a ga čine pogodnim kako za ručnu upotrebu tako i za postavljanje na poljoprivrednu mehanizaciju, te samim tim ima širok spektar potencijalnih primena. Izrazit je potencijal Plant-O-Meter-a u sistemima za varijabilnu aplikaciju mineralnih đubriva po principima precizne poljoprivrede.

Primera radi, više Plant-O-Meter-a bi moglo biti postavljeno na poseban nosač sa prednje strane traktora gde bi se u realnom vremenu, na osnovu prostorne varijabilnosti useva, kreirale mape preporuke đubrenja prema agronomskim principima. Ovakve mape bi predstavljale ulazni podatak za varijabilni rasipač đubriva koji bi se nalazio na zadnjem delu traktora i koji bi svakoj biljci omogućio pristup adekvatnoj količini hraniva iz đubriva.

Predloženi sistem za varijabilnu aplikaciju bi snizio ukupne troškove đubrenja u poljoprivrednoj proizvodnji koji iznose i do 30 odsto, pri čemu bi se izbeglo retrogradno delovanje na unutrašnje nejednakosti parcele i izvršio pozitivan uticaj na ekologiju poljoprivrednog zemljišta i održivost agroekosistema. Takođe na osnovu generisanih mapa optičkih vegetacionih indeksa  moguče je izvršit procenu prinosa, nivoa hlorofila kod biljaka, na vreme uočiti promene u vegetaciji i još mnogo toga.

Interesovanje iz inostranstva za inovaciju

Postoji zainteresovanost za ovaj uređaj iz gotovo svih delova sveta. Dobijamo zahteve iz Argentine, Japana, Kine, Indije, Australije, SAD-a. Obraćaju nam se istraživački instituti širom sveta, kompanije koje se bave proizvodnjom i distribucijom semena kao i proizvođači poljoprivredne mehanizacije. Trenutno Institut aktivno radi i sprovodi konkretne korake u smeru komercijalizacije našeg rešenja kako bi u bliskoj budućnosti izašao u susret brojnim zahtevima za ovim uređajem.

Konkurentna cena

Jedna od bitnih karakteristika ovog uređaja je i njegova potencijalno niska cena tržištu za koju procenjujemo da iznosi oko 500 evra.

Teme