Banke

ČETIRI SAVETA PROKREDIT BANKE „Kako štedeti novac?“

Konzumerizam izlazi iz mode. Održivost i ušteda postaju glavni principi kojima se vode svaki savesnipojedinac i društvo. Bilo da pričamo o prirodnim resursima, odevnim predmetima ili o svojim finansijama, svaka od navedenih kategorija se mora čuvati, štedeti, trošiti pametno i odgovorno. A kako se to najlakše postiže? Jedan od načina je usvajanje i praktikovanje dobrih navika. Ako pričamo o novcu, ma koliko da zarađujete, uvek je korisno postaviti prioritete na listi za kupovinu, to jest racionalno upravljati sopstvenim budžetom. Naredna četiri saveta daće vam odgovor na pitanje „Kako štedeti novac?“.

Sastoje se od spiskova, jer kad sve prihode i rashode stavite na „papir“, imaćete jasniju predstavu o svojim mogućnostima i postavićete ostvarenje svojih planova u realan okvir.

  1. Na početku meseca napravite spisak sa očekivanim mesečnim rashodima. Tu će se svakako naći namirnice i računi, verovatno poklon za nekog vama dragog ko slavi rođendan tog meseca i još po neka sitnica za vas, partnera, decu ili kućnog ljubimca. Kad sve saberete, znaćete koliko novca je potrebno da izdvojite na mesečnom nivou za najbitnije stvari.
  2. U narednih tridesetak dana zapisujte sve na šta trošite novac tog meseca. Na drugom spisku zabeležite i najmanje troškove, jer su oni najčešći odgovor na pitanje koje postavimo sebi kad izađemo iz supermarketa, a glasi „Na šta je otišao toliki novac?“. Na kraju meseca, saberite sve izdatke, dobro pogledajte šta ste kupili i oduzmite od toga ono što vam zapravo nije potrebno (i verovatno stoji neotvoreno u dnu frižidera, ili u ormanu zajedno sa etiketom). Dobićete cifru koju zapravo možete mesečno da sačuvate – ako odlučite da ne trošite novac na sve i svašta. Još jednostavnije, koristite internet ili mobilno bankarstvo i tokom jednog meseca sve plaćajte karticom. Na vašem izvodu će biti zabeležene sve transakcije i znaćete tačno gde, kada i kako ste potrošili novac.
  3. Odredite minimalnu sumu koji ćete odvojiti svakog meseca – i potpuno zaboravite na nju. Sad kad znate koliko vam je potrebno na mesečnom nivou i koliko ne morate da potrošite, u skladu sa svojim primanjima izdvojte određenu sumu na stranu. To će biti vaša mesečna štednja. Potrudite da ne uzimate novac odatle, a kad ste u prilici, slobodno na nju dodajte još po neki „dinar“. Možda je najlakše da napravite trajni nalog u svojoj banci, kao kada plaćate ratu kredita.
  4. Kako čuvati štednju?
    I time stižete do poslednjeg koraka, gde bi trebalo da odlučite kako ćete čuvati svoju štednju. Najpouzdaniji i najbezbedniji način u savremenom društvu jeste štednja u banci. Pored sigurnosti, pruža vam se mogućnost da ostvarite i određenu dobit na svoj novac, kroz kamatu.

Bonus savet
Kako izabrati banku kojoj ćete poveriti svoju štednju? Proverite kamatne stope i period oročenja koji nude. Ta odluka može biti još jednostavnija ako se odlučite za model fleksibilne štednje koji vam omogućava novac držite na posebnom računu, tako da ne možete da ga potrošite „slučajno“, ali vam je uvek dostupan za podizanje ukoliko iskrsne trošak koji niste planirali (npr. popravka automobila).

Teme