Inovacije

DEVET godina od početka registracije .срб domena RNIDS poklanja još jedan ĆIRILIČNI font – Orto RNIDS

Foto: Pixabay.com

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) 27. januara obeležava devet godina od početka registracije .срб domena i korisnicima interneta poklanja još jedan ćirilički font – Orto RNIDS, izrađeno u saradnji sa organizacijom Tipometar. Novi font biće predstavljen tokom onlajn skupa „Ćirilica u digitalnom svetu“, zakazanog za 27. januar sa početkom u 11 časova, saopšteno je iz Fondacije.

Tokom skupa dr Svetlana Slijepčević Bjelivuk, naučna saradnica na Institutu za srpski jezik SANU, održaće predavanje u kom razmatra koliko je internet izmenio srpski jezik, kako se naša komunikacija na maternjem jeziku i pismu izmenila pod uticajem onlajn sredstava komunikacije i može li se i koliko braniti jezička baština od takvih uticaja.

Kakva je uloga ćirilice u poslovanju, imajući u vidu oslonjenost modernog poslovanja na internet, razmatraće trojica panelista.

Kako i koliko robne marke, privreda i institucije tržišno komuniciraju na ćirilici, koliko je korišćena u dizajnu, šta su izazovi, a šta prednosti upotrebe ćirilice, objasniće Igor Adamović, kreativni direktor Control Creative.

Koliki je izazov kreirati i održavati sajtove na ćirilici i sa ćiriličkim linkovima, i implementirati transliteratore u različite CMS-ove, kao i šta propisuju međunarodni standardi koje proizvođači softvera i velike onlajn platforme (ne)poštuju, ispričaće Vladimir Marić, direktor programerske firme Mrežni sistemi.

Šta sve (ne)znamo o programiranju na ćirilici i programskom jeziku C++ pojasniće Petar Slović iz kompanije Quantox Technology. Program vodi i panel moderira Zoran Stanojević, urednik internet portala RTS-a.

Posle Areal RNIDS-a i Orto RNIDS


Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje RNIDS, povodom obeležavanja godišnjice .срб domena, poklanja. Za razliku od Areal RNIDS-a, predstavljenog u januaru 2020. godine, slabserifnog tipografskog pisma, Orto RNIDS je sanserifno tipografsko pismo humanističkog tipa. Karakteristike novog pisma predstaviće Ana Prodanović, docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti i autorka fontova.


Prenos skupa odvijaće se putem RNIDS-ovog Jutjub kanala i Fejsbuk stranice. Novi fontovi Orto RNIDS biće dostupni za preuzimanje sa RNIDS-ovog sajta 27. januara po završetku skupa.

Teme