Inovacije

Biorazgradivi stiropor BIOSPORIN pobednik Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju

Foto: PKS

Inovacija „Biorazgradivi stiropor BIOSPORIN“ beogradskog tima „Soma“ pobednik je ovogodišnjeg Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju. Na takmičenju su učestvovala 142 tima, a ukupan nagradni fond je šest miliona dinara.

Timu „HelikoStop“, sa inovacijom „HerbELIKO“, iz Novog Sada, pripalo je drugo mesto, treće valjevskom „Zanusu“ za „Inovativnu produkcijsku robotiku“, a četvrto timu „Protivpožarni“ iz Kragujevca za  inovaciju „Proizvodnja ekspandirajućeg materijala za pasivnu zaštitu“. „Prim“ sa inovacijom „Ozon“ iz Krnjeva kod Velike Plane zauzeo je peto mesto, a šesto novosadski „Enerdži puls“, sa inovacijom „CurrentProfiler, Thermal Cube, Encoder Shield„.

Ovogodišnje finale, zbog pandemije, održano je preko onlajn platforme, a ne u studiju Radio televizije Srbije kao ranijih godina. Šestočlanom žiriju predsedavala je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Marijana Dukić-Mijatović. U sastavu žirija bili su Vesna Damjanić, urednica informativnog programa RTS-a, Radojka Nikolić, urednica časopisa Ekonometar i Biznis, Miloš Andrić, osnivač i vlasnik biznis inkubatora Inokoa, Kovilj, dr Marija Gnjatović, član pobedničkog tima Unitrih za 2019. godinu i Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta.

Konačan poredak timova kroz različite faze takmičenja se nalazi Konacan poredak – Realizovane inovacije.

Takmičenje je, po šesnaesti put, organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, Tehnološko-Metalurškim fakultetom iz Beograda, Privrednom komorom Srbije i Radio televizijom Srbije. 

Teme