Preduzetništvo

Dve milijarde dinara bespovratnih sredstava za preduzetnike, mala i srednja preduzeća

Foto: Privredna komora Srbije

Ministarka privrede Anđelka Atanasković i predsednik Privredne komore Srbija Marko Čadež obišli su kompaniju Tehnomarket u Pančevu.

Privredna komora Srbije, zajedno sa kompanijama, radiće na definisanju programa podrške Vlade Srbije, usmerenih na razvoj visokih tehnologija u skladu sa potrebama privrede, na većem  uključivanju naših  kompanija u realizaciju državnih i projekata lokalne samouprave, kao i podsticanju zelene gradnje”, rekao je Marko Čadež. 

Ministarka Anđelka Atanasković je ovom prilikom istakla da je Ministarstvo privrede otvoreno za sve inicijative i predloge za unapređenje privrednog ambijenta i otklanjanje prepreka sa kojima se privrednici susreću u svakodnevnom poslovanju.

„Upravo zato zajedno sa Privrednom komorom Srbije u narednom periodu organizovaćemo posete privrednicima na lokalu, kako bismo čuli njihove probleme i zajednički pronašli rešenja, ali i kako bismo predstavili programe podrške Ministarstva koje će moći da koriste tokom ove godine“, rekla je ona.

Za podsticaj razvoja preduzetništva za žene i mlade 100 miliona dinara

Atanasković je naglasila da je Ministarstvo privrede obezbedilo dve milijarde dinara bespovratnih sredstava za četiri programa finansijske podrške.

„Za Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme opredeljeno je 1,55 milijardi dinara, za Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte 200 miliona dinara, a za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju 150 miliona dinara. Ove godine prvi put imamo i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene i mlade, za koji smo izdvojili 100 miliona dinara“, rekla je ona.

U poseti Tehnomarketu Foto: Privredna komora Srbije

Ministarka je objasnila da pored programa finansijske podrške Ministarstvo obezbedilo set usluga kojim obezbeđuju i ono što je nekima možda značajnije od novca, a to su neophodne informacije, besplatne obuke, savetodavne usluge i mentoring.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je ponosan  što je sa ministarkom privrede u ovako uspešnoj domaćoj kompaniji. Kako je istakao Tehnomarket iz Pančeva uspešno se bori na više od 40 tržišta na svim kontitentima.

“Prošle godine, u godini korone, investirali su dva miliona evra u logistički centar. Želimo da pomognemo ovakvim kompanijama u daljem visokotehnološkom razvoju”, naglasio je predsednik PKS.

Vlasnik kompanije Tehnomarket Miroljub Kršanin  zahvalio je zvaničnicima na poseti i istakao da je ona izuzetno značajna za njih jer su izneli svoja razmišljanja.

„Odluka da se obiđu kompanije u Srbiji je veoma dobra, jer ima šta da se čuje. Postoji veliki broj dobrih kompanija, iskusnih i na međunarodnom tržištu, kao što je i naša”, rekao je Kršanin.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, zamolio je Vladu Srbije da u državne i projekte opština što više uključuje i uspešne domaće firme kao što je Tehnomarket, koja posluje na zahtevnim inostranim tržištima.

„Svakodnevno osluškujemo  predloge i inicijative privrede da vidimo gde su problemi i gde može da se pomogne, i da zajedno sugerišemo Vladi Srbije predloge podsticajnih mera i ono što je važno za privredu.

Tehnomarket Pančevo bavi se proizvodnjom visokotehnoloških i kvalitetnih aluminijumskih konstrukcija sa primenom u građevinarstvu i zapošljava više oko 100 radnika. 

Teme