Inovacije

LG Sa reči (i slike) na dela

Foto: Promo

Naučnu fantastiku je teško definisati, jer sadrži širok spektar tema i literarnih koncepta koji pripadaju drugim žanrovima, poput drame, horora ili komedije. Najstroži kritičari će insistirati da SF nije ništa drugo do smeštanje radnje u buduće vreme koje je sekundarno u odnosu na priču i nije neophodno da bi se srž narativa preneo čitaocu ili gledaocu. Nisu li “Ratovi zvezda“ samo svemirska sapunica sa biblijskim motivima o borbi dobra i zla, a “Povratak u budućnost“ priča o sazrevanju?

Opšte je poznato da je Žil Vern je pisao o avanturističkim putovanjima u svemirske visine i morske dubine, a danas ovakva putovanja postaju dostupna sve većem broju ljudi. Ta spona je samo prva u nizu mnogih koje će redefinisani odnos čoveka i tehnologije do te mere da se idejni koncepti iz naučne fantastike dobiti fizičku formu u našoj “sadašnjosti“. Tehnološki giganti, poput kompanije LG, danas nude savremene i pametne uređaje koji kao da su preslikani iz nekog SF filma. Primera je bezbroj, a ovde ćemo navesti neke od najznačajnijih:

3d rendering interior and exterior design
  1. Mobilni telefoni, tableti i blutooth tehnologija  – Star Trek.  Mnogi se sa osmehom sećaju popularne serije Star Trek, a ova franšiza drži apsolutni rekord po broju tehnoloških ideja koje će dobiti svoju fizičku formu. Metalne spravice putem kojih možete da komunicirate ili slušate radio signale sačekaće nekoliko decenija pre nego što postanu mobilni telefoni i bežične slušalice bez kojih je današnja komunikacija na daljinu praktično nezamisliva. Podela ekrana na više prozora je tada zamišljena kao tehnologija daleke budućnosti, a danas postoje mobilni telefoni poput LG WING na kojima je moguće da rotirate ekrane i čak aktivno koristite dve aplikacije odjednom.    
  1. Multitasking, glasovne komande i telekomunikacija – Star Trek i Odiseja 2001. Šezdesete godine prošlog veka odisale su optimizmom i verom u bolju budućnost. Popularni Star trek je prednjačio u viziji utopističkog sveta u kome je moguće raditi nekoliko operacija odjednom, komunicirati glasovno sa kompjuterom ili putem video linka. Koncept multitaskinga će biti osnova za kreiranje današnjih operativnih sistema na elektronskim uređajima. Slične koncepte možemo pronaći i u Odiseji 2001 koji, iako manje optimističan, verno prikazuje jedan skype ili zoom razgovor pola veka pre nego što će video razgovori biti mogući.
  1. Vizuelni prikaz na različitim površinama – Blade Runner i Minority report. Oba filmska ostvarenja su, osim sjajnih priča, ostali upamćeni po impresivnim vizuelnim efektima među kojima se posebno izdvajaju različiti reklamni prikazi na zgradama, tunelima, staklenim vratima letećim automobilima. Zahvaljujući inovativnim rešenjima kompanije LG i transparentnoj OLED tehnologiji, vizuelni prikazi na različitim površinama su već danas mogući, a uskoro će postati globalni standard, jer je praktična aplikacija ove tehnologije neograničena.  
  1. Električni automobili – Totalni opoziv i iRobot. Da budemo fer, bilo je sličnih ideja i u ranijim filmskim ostvarenjima i romanima, ali ono što izdvaja ove verzije je neverovatna sličnost sa današnjim modelima električnih automobila koji, pored toga što ne zagađuju okolinu, nude potpuno automatizovanu vožnju.
  1. Veštačka inteligencija – mnogobrojni. Ova fraza često se pominje u velikom broju SF ostvarenja sa različitim ishodima. Od toga da će dovesti do uništenja čovečanstva (Terminator, Matriks) do toga da će biti nezamenjivi u rešavanju različitih problema (Star Trek, Interstellar). Iako ćemo sačekati ishod pojave veštačke inteligencije, koncept pametnih uređaja je sveprisutan. Danas imamo pristup aplikacijama, poput LG ThinQ, koje korisnicima omogućavaju potpunu kontrolu nad svim pametnim uređajima u domaćinstvu, pa tako frižider može da vas obavesti kada vam nestane neka namirnica, klima uređaj može da podesi idealnu temperaturu pre nego što se vratimo u dom, a rerna uveliko da peče unapred pripremljeno jelo.  
Čini se da već živimo u budućnosti, zar ne?

Teme